În colaborare cu UNICEF, Estonia pregătește o nouă generație de profesori moldoveni pentru a deveni ambasadori digitali.
- UNICEF și ESTDEV colaborează pentru a instrui profesorii moldoveni în competențe digitale.
- Profesorii moldoveni duc lipsă de tehnologie în sălile de clasă, dar sunt dornici să învețe.
- Estonia își împărtășește expertiza în educație peste hotare.
Un grup de profesori moldoveni se adună într-o sală de clasă pentru un atelier. Sunt dornici să învețe cum să utilizeze instrumentele digitale la ore, dar au întrebări. „De unde să facem rost de calculatoare suficient de moderne pentru aceste instrumente?” întreabă unul dintre ei. „Vor duce aceste noi competențe la o creștere a salariului meu?” se întreabă altul. Înainte de a se avânta în utilizarea noii tehnologii, ei vor să înțeleagă care sunt beneficiile reale ale adoptării acestor instrumente.
Într-o țară în care profesorii câștigă între 470 și 850 de euro pe lună, iar unele școli nu dispun de echipamente moderne, aceste întrebări sunt cât se poate de justificate. Moderatorul atelierului, Tudor Lapp de la Future Classroom Lab Moldova, îi liniștește spunând că, chiar dacă nu toate școlile sunt pregătite pentru inovație și chiar dacă, deocamdată, nu există beneficii financiare pentru profesorii care dobândesc noile competențe digitale, a venit momentul să dăm startul schimbării. „Trebuie să începem de undeva,” insistă el. „De ce nu acum?”
Aproximativ douăzeci de profesori au venit în capitală din diferite colțuri ale țării pentru a-l asculta pe Lapp. Ei vor duce aceste lecții înapoi în satele și orașele lor.
Moderatorul instruirii, Tudor Lapp, îi inspiră pe profesori să urmeze exemplul Estoniei și să folosească tehnologia în sălile de clasă. Credit foto: Marian Männi