De la sport de performanță, la antreprenoriat. Istoria unei foste gimnaste care a îndrăgit pilatesul

Istoria Dianei Cojocari în lumea mișcării a început din copilărie, când a descoperit gimnastica artistică. Acolo s-au pus bazele carierei sale în sportul de performanță.

După multiple titluri de campioană, Diana și-a continuat activitatea în calitate de arbitru de categorie internațională și antrenor în lotul național. Totuși, după încheierea carierei de sportivă, femeia a simțit că are nevoie în continuare de activitate fizică, asta devenise o parte din ea.

Diana Cojocari este una dintre participantele la cea de-a doua ediție acceleratorului de afaceri Women Accelerator She’s Next implementat cu suportul Visa.

„Sportul de performanță nu este doar despre sănătate. De aceea, mi-am dorit să-mi găsesc acea activitate fizică și emoțională ca să-mi întrețin sănătatea în continuare”, spune Diana.

Așa se face că, apelând la servicii de kinetoterapie, a înțeles că îi este interesant domeniul. Au urmat ani de studii și perfecționări, cot la cot cu soțul său – și el fost sportiv de performanță – care îi înțelegea nevoile mai bine decât oricine. Împreună au deschis un centru de recuperare medicală. Unul dintre serviciile pe care le ofereau era pilates.

„Apoi, ne-am dorit să dezvoltăm acest sport la noi în țară la alt nivel. Atât pentru a deservi clienții, cât și pentru a instrui specialiști buni aici pe loc cu mentori și instructori din afara țării.”

Odată cu deschiderea studioului separat de pilates, Diana a înțeles că are nevoie de susținere în administrarea de afaceri. Respectiv, s-a bucurat când a aflat de la o prietenă despre acceleratorul de afaceri pentru femei „She’s Next”, susținut de Visa.

„Mi-a plăcut că au fost invitați mentori care tot de la zero și-au construit cariera în afaceri și ne-au ajutat cu sfaturi din experiența lor. Proiectul este destul de valoros, mai ales pentru cei care sunt la început.”

La partea de mentorat, Diana a lucrat cu Ana Chirița, mentoră a programului „She’s Next”, Director Proiecte Strategice la ATIC. „Am rezonat foarte bine. Mi-a pus bazele unui management intern foarte bun. M-a motivat și mi-a dat anumite indicii să rezolv problemele pe care la început cel puțin nu le percepeam.”
Diana spune că acest accelerator i-a dezvăluit o marte parte din complexitatea vieții de antreprenor. Ceea ce la început îi părea ușor, avea apoi să afle că poate fi la fel de meticulos.

„Nu e de ușor deloc, trebuie să știi și contabilitate, și management și marketing. Și mai trebuie să ai o comunicare corectă, să știi cum să menții și să motivezi echipa. Foarte multe verigi legate între ele”, adaugă aceasta.

În pofida provocărilor, antreprenoarea știe că va reuși. „Un sportiv de performanță tot timpul este motivat, indiferent că obții medalia olimpică sau dezvolți o afacere bună.” În viziunea ei, motivația, disciplina și dorința sunt calitățile esențiale ale unui antreprenor care își dorește să atingă performanțe înalte. Iar ea este una dintre ei.

Visează ca peste 5-10 ani să aibă un studio de pilates de top, în continuare cu specialiști calificați și condiții pe măsură. Mai mult, își dorește să creeze o comunitate în jurul pilatesului – o comunitate de oameni conștienți de efectele mișcării asupra bunăstării corpului lor.

„Lumea crede că pilatesul este ușor” – ar fi unul dintre cele câteva mituri pe care Diana le aude cel mai des de la cei din jur. „Alt mit este că pilatesul este doar pentru femei, dar foarte mulți bărbați, sportivi de performanță, practică acest sport sau face parte din pregătirea lor fizică generală.” Diana combate și mitul că pilatesul se potrivește doar persoanelor cu probleme de sănătate. „Sunt persoane care vor să-și dezvolte mobilitatea sau forța fizică. De asemenea, rezistența și chiar postura.”

Și, bineînțeles, pilatestul ar fi o metodă eficientă pentru cei care vor să-și remodeleze corpul, așa cum este considerat un tip de mișcare funcțională a cărei intensitate poate fi dozată în funcție de necesități.

Diana nu-și vede viața fără mișcare. A devenit o obișnuință care s-a transformat apoi în carieră. Iar studiile din domeniu au ajutat-o să înțeleagă cât de importantă este activitatea fizică în viața de zi cu zi.

„Este parte din rutină, șa fel cum ți-ai spăla dinții în fiecare dimineață, cum ai mânca de trei ori pe zi. Activitatea fizică trebuie să facă parte din activitatea zilnică. Măcar 30 de minute, mai ales în contextul că din an în an noi devenim tot mai sedentari. Iar sedentarismul duce spre degenerări și probleme mari de sănătate”, adaugă Diana Cojocari.

Experiența în sport, laolaltă cu cea în afaceri i-au demonstrat încă o dată ce putere poate avea o comunitate de oameni care se aseamănă în viziuni și valori. Iar pentru că știe cât de importantă este dezvoltarea continuă, crede că astfel de acceleratoare precum She’s Next sunt mai mult decât utile în parcursul antreprenorial. „Cu siguranță aș mai participa și cu siguranță aș recomanda și altora”, conchide Diana.

Cea de-a doua ediție a acceleratorului de afaceri „She’s Next”, implementat de XY Partners cu sprijinul Visa și în parteneriat cu maib și EFSE, s-a desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2024. Programul a avut ca scop susținerea antreprenoriatului feminin din Moldova, ajutând cele mai talentate și inovative femei antreprenoare să își dubleze veniturile lunare. Programul s-a adresat femeilor antreprenoare care conduc afaceri mici, cu venituri lunare între 1.000 și 5.000 EUR, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și extinde afacerea pe piețele regionale și internaționale.

Cea de-a doua ediție a acceleratorului de afaceri „She’s Next”, implementat de XY Partners cu sprijinul Visa și în parteneriat cu maib și EFSE, s-a desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2024. Programul a avut ca scop susținerea antreprenoriatului feminin din Moldova, ajutând cele mai talentate și inovative femei antreprenoare să își dubleze veniturile lunare. Programul s-a adresat femeilor antreprenoare care conduc afaceri mici, cu venituri lunare între 1.000 și 5.000 EUR, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și extinde afacerea pe piețele regionale și internaționale. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.