Un trimis european pentru Republica Moldova

Uniunea Europeana isi va numi primul trimis special in Republica Moldova in urmatoarele zile, favoritul fiind diplomatul olandez Adriaan Jacobovits de Szeged.

Ambasadorii Uniunii Europene au discutat marti numele si mandatul trimisului pentru Moldova, urmand ca decizia sa fie finalizata vineri si confirmata de ministrii de externe saptamana viitoare.

Numirea trimisului special va fi cel mai clar semn al interesului sporit al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, cu care se va invecina dupa aderarea Romaniei. Potrivit diplomatilor, favoritul in cursa este olandezul Adriaan Jacobovits de Szeged, care s-a familiarizat cu situatia din Moldova in 2003, cand a fost reprezentantul personal al presedintiei olandeze a OSCE in republica.

Dl. Jacobovits de Szeged este un diplomat cu experienta, fiind in trecut ambasadorul Olandei in Statele Unite.

Contra-candidatul cel mai serios este cehul Jaromir Prisek, fost ambasador in Romania in perioada 1997-2001, dar sunt inscrisi in cursa si alti trei diplomati, din Suedia, Lituania si Ungaria.

Decizia va fi luata vineri, odata cu finalizarea mandatului trimisului special.

Interes european

NU va fi un trimis pentru Transnistria, ci pentru Moldova, mi-a spus un oficial.

El a explicat ca mandatul va include nu doar cooperarea cu OSCE in solutionarea conflictului din Transnistria, ci si urmarirea aspectelor politice ale planului de actiune intre Republica Moldova si UE, precum statul de drept, democratia si respectarea drepturilor omului.

Aspectele tehnice si financiare vor fi lasate pe seama Comisiei Europene, care isi va deschide in curand o delegatie la Chisinau.

Trimisul special va fi probabil la Bruxelles, cu un adjunct la Chisinau, dar se va deplasa des in regiune, mentinand si contacte la Moscova, Kiev si Bucuresi.

Numirea va fi confirmata miercurea viitoare de ministrii de externe ai Uniunii Europene, care au asteptat mai intai alegerile parlamentare din Moldova.

Alegerile intre laude si critici

Intr-o declaratie a presedintiei luxemburgheze, Uniunea Europeana saluta faptul ca alegerile s-au desfasurat, in general, potrivit angajamentelor asumate fata de OSCE, dar regreta ca ele n-au respectat "anumite obligatii fundamentale pentru un proces electoral competitiv, in special o campanie impartiala si un acces echitabil la mediile de informare".

Declaratia deplange de asemenea hartuirea candidatilor si mediilor de opozitie si invita autoritatile moldovene sa remedieze aceste lipsuri. In ultimii doi -trei ani, Uniunea s-a implicat mai serios in Republica Moldova, facand un prim pas concret in februarie 2003, cand a introdus interdictia de calatorie pentru unii lideri nistreni, si trimitand apoi experti la redactarea noii constitutii moldovene.

Solutionarea situatiei din Transnistria este discutata practic la fiecare summit cu Rusia si Ucraina, fiind una din conditiile pentru strangerea relatiilor cu acestea.

Numirea unui trimis special pentru Moldova va incerca sa dinamizeze negocierile sub egida OSCE, blocate de peste un an, dar diplomatii europeni raman inca sceptici cu privire la implicarea directa a Romaniei in acest proces.

“E mai bine sa avem consultari decat un angajament direct al Romaniei”, spunea o sursa, “pentru ca altfel riscam reactia negativa a Transnistriei sau Moscovei”.

Moscova insasi a trimis recent o depesa confidentiala cerand discutii cu Uniunea Europeana si Statele Unite privind Moldova, dar continua sa insiste asupra unui plan de federalizare a republicii care e respins atat la Chisinau, cat si la Bruxelles si Washington.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.