A fost descoperită o grupare ce acorda ilegal paşapoarte româneşti moldovenilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat percheziţii domiciliare la 32 de adrese din Bucureşti şi împrejurimi – oraşele Chitila, Otopeni – şi din judeţul Teleorman, pentru descoperirea unei grupări ce se ocupa cu obţinerea ilegală de paşapoarte pentru cetăţeni ai Republicii Moldova.

Astfel, 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, folosire în mod direct şi indirect de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite.

Din primele date ale anchetei, rezultă că, în scopul eludării dispoziţiilor legale, persoane intermediare române şi din Republica Moldova, contra unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.000 euro sau alte ‘atenţii’, au dezvoltat o metodă pentru acordarea cetăţeniei şi obţinerea paşaportului românesc şi a vizei de şedere în România (în special în municipiul Bucureşti) pentru diverşi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Până la acest moment al cercetărilor, procurorii au reţinut trei persoane pentru 24 ore, iar alte două persoane au interdicţia de a părăsi localitatea. În zilele următoare, peste 50 de persoane implicate în această cauză vor fi audiate.

Autorităţile judiciare române au colaborat pentru lămurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind în mod substanţial de sprijinul Ministerului Justiţiei din România şi al conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Totodată, Şeful de la Evidenţa Persoanelor Sector 1 a murit, după ce a fost anunţat că unii dintre subalternii săi sunt audiaţi în ancheta privind acordarea nelegală de cetăţenie unor cetăţeni moldoveni, în care au fost făcute 32 de percheziţii la adrese din Bucureşti, Chitila, Otopeni şi din Teleorman, informează Mediafax.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.