Astăzi se împlinesc 15 ani de când Vladimir Putin a preluat conducerea în Federaţia Rusă. La 9 august 1999, preşedintele Federaţiei Ruse Boris Elţîn a anunţat că l-a numit în funcţia de premier şi drept succesor neoficial al său la funcţia de şef de stat pe puţin cunoscutul director al Serviciului de Securitate FSB Vladimir Putin. Din acea zi Vladimir Putin nu a âncetat să decidă soarta ţării sale.
În ajunul acestei zile, centrul independent Levada a dat publicităţii rezultatele unui sondaj care arată că popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin în Rusia a atins un nou record în august, ajungând la 87 la sută, respectiv cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.
Sondajul, realizat în perioada1-4 august pe un eşantion de 1600 de persoane, a arătat că 87 la sută dintre ruşii intervievaţi susţin acţiunile preşedintelui, ceea ce înseamnă o creştere de 22 de puncte procentuale faţă de ianuarie 2014. Numărul persoanelor nemulţumite de acţiunile lui Vladimir Putin a scăzut la 13 la sută în august.
De notat că sondajele realizate pe parcursul ultimilor ani arată că Vladimir Putin este cel mai popular politician străin din R.Moldova, stat unde cel puţin o jumătate de populaţie optează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană sau apropierea de standardele europene.https://www.moldova.org/wp-admin/post-new.php
Cu acest prilej, analistul politic Igor Boţan a explicat într-un interviu pentru europalibera.org că investigaţiile sociologice, sondajele de opinie din Republica Moldova atestă că în ultimii zece ani liderul de la Kremlin a avut în mod constant un rating de încredere foarte înalt – în jurul la 70%.
„Dar cred că este momentul să facem o pauză şi să vedem care va fi evoluţia după criza ucraineană în care Rusia s-a implicat, iar Vladimir Putin a avut rolul principal”, a menţionat Igor Boţan. El a explicat că popularitatea liderului rus ar putea fi explicată de nostalgia cetăţenilor pentru trecutul glorios.
Astfel, un sondaj realizat în 2009 legat de căderea Zidului berlinez a arătat că, după aproximativ 20 de ani de independenţă, 53% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt nostalgici după trecutul sovietic şi regretă disoluţia Uniunii Sovietice. Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova până în prezent consideră că au avut de pierdut de pe urma disoluţiei Uniunii Sovietice.
În acelaşi interviu Igor Boţan a menţionat că la toamnă se aşteaptă ca sondajul să arate altfel în privinţa simpatiilor pentru liderul de la Kremlin. „Eu cred că va fi constatat un recul, dar acesta nu va fi atât de dramatic, pentru că percepţiile cetăţenilor au o inerţie mare”,a spus analistul politic.