Galina Vidrașco are 66 de ani și locuiește în orașul Leova. Galina a lucrat meteorologă, la început în orașul natal, iar mai apoi și în Rusia, unde a fost nevoită să plece alături de soț în anii ‘90.
Galina și soțul ei Victor sunt împreună de aproape jumătate de secol. S-au căsătorit în 1975, când femeia avea doar 18 ani. „El avea 24, era mi copt la minte decât mine”, povestește ea.
Aproape întreaga viață, Galina și soțul său au locuit în casa ei părintească din Leova, unde s-au născut și cei doi copii ai cuplului. Cât ambii soți lucrau, mama Galinei era cea care avea grijă de casă. „Copiii erau cu mama acasă, eu lucram, iar ea avea grijă de ei”, povestește Galina.
Rețeta sarmalelor de post cu sfeclă roșie Galina a învățat-o de la mama soacră din satul Cărbuna, Ialoveni. „Fiind om nou la casa ei, m-a servit cu sărmăluțe cu sfeclă roșie, pentru că era perioada de post, iar ea voia să pregătească ceva mai bun”, își amintește Galina. Iar de atunci, femeia gătește cu regularitate sărmale cu sfeclă, de fiecare dată când ține post.
În ajutor la gătit sarmale, deseori îi vine Efrosinia, prietena ei de-o viață, cu care se cunosc de mai bine de 45 de ani. „Suntem ca două surori”, spun femeile zâmbind.
Aproape întreaga viață, Galina și soțul ei au locuit în casa ei părintească, unde s-au născut și cei doi copii ai cuplului. Revenind în Moldova în 2010, Galina și Victor au reconstruit casa moștenită de la părinți, iar cei mai așteptați oaspeți sunt mereu fiica și fiul, alături de cei doi nepoți și două nepoțele, care locuiesc acum peste hotare.
Rețeta sărmăluțelor de post cu sfeclă roșie
Tocăm cubulețe 6 cepe și radem doi morcovi medii și o sfeclă.
Amestecăm un pahar de orez și un pahar de bulgur pe care le spălăm bine.
Prăjim ceapa și morcovul în ulei, iar când devin moi adăugăm o lingură de pastă de tomate, o lingură de pastă de ardei dulce, boia de ardei, sare și piper după gust.
În ceapa și morcovul călite adăugăm orezul și bulgurul scurs de apă și le prăjim împreună timp de încă câteva minute. Apoi lăsăm compoziția să se răcească sup capac 20 de minute.
În compoziția răcită adăugăm sfecla crudă rasă și verdeață proaspătă: mărar, pătrunjel și ceapă verde, la dorință. Gustăm de sare și piper.
Ungem ceaunul cu un strop de ulei. Punem la fundul ceaunului o frunză de dafin și o crenguță de cimbru și acoperim cu câteva frunze de viță-de-vie și varză murată.
După ce am împletit sărmăluțele din frunză de viță-de-vie și am umplut ceaunul, le acoperim cu un strat de frunze și varză murată, iar deasupra adăugăm iar o frunză de dafin și cimbru.
Adăugăm în ceaun apă cât să acopere sarmalele și le acoperim cu un capac.
Punem ceaunul la fiert pentru 40-45 de minute la foc mediu. Când apa începe să fiarbă, dăm focul la minimum.
Când sarmalele au fiert, acoperim ceaunul cu un prosop și le lăsăm să se răcească, iar peste 20 de minute pot fi servite.
Poftă bună!