Adunarea Populara a Gagauziei se ingrijoreaza pentru statalitate

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) şi-a exprimat „îngrijorarea serioasă în legătură cu acutizarea situaţiei politice interne din Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie”.

În declaraţia APG, citată de INFOTAG, se menţionează că „acţiunile extremiste, provocate de anumite forţe politice, ale tinerilor din Chişinău, care au distrus clădirile preşedinţiei şi parlamentului, au cutremurat întregul popor şi ameninţă destabilizarea situaţiei social-politice din ţară”.

„Evenimentele de la Chişinău demonstrează evident că nu doar instituţiile democraţiei s-au aflat în pericol, ci şi statalitatea în întregime a Republicii Moldova”, consideră APG.

Deputaţii au amintit că în 1994 „poporul moldovean şi găgăuz, care locuiesc de secole pe pământului Bugeacului, au găsit o soluţie de compromis „a problemei găgăuze”, au păstrat şi au consolidat statalitatea Moldovei şi nu doresc repetarea evenimentelor din anii 90 ai secolului trecut”.

Ei consideră că „în soluţionarea problemelor curat politice este inacceptabilă implicarea studenţilor de la universităţile din capitală şi a elevilor, care nu trebuie educaţi în baza „experienţei democraţii de miting”, pe teritoriile de război şi vandalism, ci să înveţe democraţia prin maturizarea naturală şi acumularea experienţei de viaţă, sprijinindu-se pe înţelepciunea poporului, inclusiv în problemele relaţiilor inter-naţionale şi politice.

APG a îndemnat forţele politice din Moldova „să renunţe la extremism în acţiunile sale, la manifestarea diferenţei între naţiuni şi să nu permită atentarea la ordinea constituţională a republicii”.

„Sîntem siguri că maturitatea civilă şi politică a popoarelor care locuiesc în Moldova, unitatea şi patriotismul lor, dragostea pentru Patrie va continua şi în continuare calea democratică a dezvoltării şi menţinerea statalităţii Republicii Moldova”, se spune în declaraţia deputaţilor Adunării Populare a Găgăuziei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.