De Liliana Barbăroșie, Alexandru Canțîr
Vlad Bercu (Economist): „Se vorbeşte deja de zeci de ani ca R. Moldova să devină un pod între Vest şi Est, dar nu este încă nici o punte şubredă.”
Republica Moldova apare în mai multe clasamente ce-i măsoară atractivitatea pentru cei care fac afaceri. De ce Republica Moldova este şi performartă şi… restanţieră din perspectiva criteriilor pe care sunt construite aceste clasamente? … Vom discuta în această dimineaţă cu analistul economic, redactorul şef al publicaţiei Economist Vlad Bercu.
Europa Liberă: Dle Bercu, iată că Republica Moldova urcă iarăşi câteva poziţii conform clasamentului Băncii Mondiale „Doing business” 2011 … Acum e pe poziţia 90, faţă de 94 în raportul precedent… Apropo, să precizăm, e un raport pentru 2011? Cum se face? Se face cu anticipaţie în cazul acesta?
Vlad Bercu: Raportul, de regulă, cuprinde o perioadă din septembrie 2009 până în mai 2010. Deci, este o previziune sau o anticipare pentru 2011, dar nu cuprinde reformele care urmează să se facă în perioada următoare.
Europa Liberă: Şi să reamintim că Raportul anual „Doing business” este elaborat la nivel global de către Banca Mondiala, iar indicatorii analizaţi în acest clasament vizează reglementarea mediului de afaceri şi protecţia drepturilor de proprietate. Dle Bercu, în ce privinţe Republica Moldova este performantă şi ce lecţii pe acasă nu au fost făcute, devreme ce se menţine pe locul 90 din 183 de ţări?
Vlad Bercu: În primul rând aş vrea să precizez că raportul este revăzut o dată la jumătate de an. Dacă la sfârşitul anului trecut, R. Moldova era pe locul 94, raportul pe 2011 arată că după ce au fost revăzute datele, R. Moldova era pe locul 87. Deci ce e bine şi ce e rău?
În primul rând, cea mai mare cădere în ultimul raport o avem la iniţierea afacerilor. Sau R. Moldova a căzut cu 16 poziţii la acest capitol. O altă problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri şi în care au fost înregistrate regrese este plata taxelor. Deci este vorba despre proceduri, de timpul pe care îl ia plata taxelor, de numărul de taxe. Pe urmă, ceea ce era firesc de fapt să fie un regres şi nu este numai în Moldova – obţinerea creditelor. Pe timp de criză accesul la credite este mult mai dificil decât a fost înainte.
Europa Liberă: Dle Bercu, dar R. Moldova pare să aibă în continuare probleme la capitolul angajare la muncă şi relaţia angajat – patron? De ce e atât de complicat? Se pare că ar trebui să fie o relaţie aproape idilică între angajat şi patron într-o ţară ca R. Moldova?
Vlad Bercu: Pe oamenii de afaceri îi deranjează în primul rând procedurile prea complicare. Sau, pentru a concedia un angajat care nu face faţă obligaţiunilor de serviciu, trebuie să treacă nişte proceduri foarte complicate, cu sindicatele, cu preveniri şi cu altele. Deci, este o povară pentru angajatori. Aşa spun oamenii de afaceri.
Europa Liberă: Se consideră în general că investitorii în Republica Moldova se simt „bine şi confortabil”. Prin ce anume este atractiv înainte de toate mediul de afaceri din Republica Moldova?
Vlad Bercu: În primul rând prin legislaţia sau politica fiscală pe care o promovează statul. Totdeauna s-a spus că un avataj al R. Moldova este taxa 0. Pe urmă, ce să vă spun, în al doilea rând R. Moldova are 6-7 zone economice libere în care există un sistem mai lejer, preferențial, pentru investitori. Am văzut că, chiar şi în perioada de criză, în aceste zone au venit companii importante care produc accesorii pentru mari producători de automobile…
Europa Liberă: Apropo, dle Bercu, se tot vorbeşte despre privilegiul R. Moldova de a avea regim de comerţ liber cu CSI şi preferinţe comerciale în relaţia cu UE, prin asta oferind avantaje clare pentru investitori … Agreați această idee, această apreciere? Într-adevăr e un avantaj?
Vlad Bercu: Este un avantaj extraordinar, care cu părere de rău nu ajută cu nimic R. Moldova. Se vorbeşte deja de zeci de ani că R. Moldova să devină un pod între Vest şi Est, anume prin poziţia sa geografică, prin condiţiile pe care le acordă investitorilor. Dar eu am mai zis-o şi cu altă ocazie că se doreşte un pod, dar nu este nici o punte şubredă între Est şi Vest.
Europa Liberă: Investitorul străin în primul rând este atras inclusiv de avantajul forţei de muncă ieftine, dar ieftin nu întotdeauna este şi bun sau calificat… Cum stau lucrurile în acest sens în R. Moldova?
Vlad Bercu: Vreau să vă spun că în ultimele două luni am participat la două forumuri investiţionale la Ungheni şi Cahul şi anume s-a vorbit că forţa de muncă ieftină este un avantaj şi profită de asta companiile care produc în R. Moldova mărfuri pentru Occident cu materia primă a clientului. Dar totodată investitorii au spus că deja sunt foarte mari probleme în a găsi un profesionist sau forţă de muncă calificată.
Europa Liberă: Dle Bercu, la ce folosesc, dacă e să vorbim aproape simplu, simplu de tot, la ce folosesc asemenea clasamente? De exemplu ce s-ar întâmpla dacă R. Moldova şi-ar face toate lecţiile şi ar fi pe poziţii excelente? Ar da buluc investitorii? Ce s-ar întâmpla?
Vlad Bercu: Toate topurile sau toate clasamentele servesc şi ele ca un indicator atunci cînd un investitor îşi alege o destinaţie pentru a investi. Aceste clasamente includ în sine foarte mulţi indicatori, chiar şi dezvoltarea afacerii are, dacă nu greşesc, 10 indicatori care cuprind absolut tot din ceea ce numim o afacere, de la iniţiere până la închidere, accesul la finanţare, protecţia investitorilor. Şi atunci investitorul vede care sunt condiţiile cu adevărat în ţara respectivă. Pentru că vreau să vă spun că aceste clasamente nu se fac pur şi simplu de experţi sau se iau din pod. Se fac nişte sondaje în ţara respectivă, există companii de consultanţă care sunt partenerii Băncii Mondiale şi fac şi ei la rândul lor nişte studii în R. Moldova. Deci, sunt nişte studii complexe care arată cât de cât situaţia de aici. Pe de altă parte, vreau să spun că investitorii au şi sursele lor. Deci clasamentul este doar un element ce-i determină să vină sau să nu vină în R. Moldova.