Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a negat în repetate rânduri că ar proteja și câștiga din interesele de afaceri ale oligarhilor ruși. Ba dimpotrivă, ca să salveze o bancă sancționată de Casa Albă pentru complicitate la anexarea Crimeii, el a dispus ca salariul să-i fie plătitit anume prin această bancă. Întrebarea este, însă, dacă Putin trăiește numai din leafă. Pe seama asta s-au făcut o mulțime de speculații, care, se pare, își găsesc în sfârșit răspunsul. Vă prezentăm mai jos un fragment dintr-o investigație realizată de Dmitri Jdanikov, reporterul agenției Reuter.
[spacer style=”3″ icon=”none”]Cel mai surprinzător în sancțiunile Washington-ului împotriva oamenilor de afaceri apropiați președintelui Federației Rusie, Vladimir Putin, este fraza care conține o acuzație răsunătoare privind faptul că Putin ar obține venituri de pe seama celei de-a patra companii exportatoare de petrol din lume – Gunvor, scrie Reuters.
Printre persoanele asupra cărora SUA au aplicat sancțiuni pentru a face presiuni asupra Rusiei, care a ocupat Crimeea, s-a pomenit și businessmanul Ghenadi Timcenko, care îl cunoaște pe Putin de multă vreme și până în această săptămână era coproprietar al companiei Gunvor, cu sediul la Geneva, prin intermediul căreia sunt tranzacționate aproximativ trei la sută din livrările mondiale de petrol.
Anunțând sancțiunile, Trezoreria SUA a indicat, printr-o sigură frază, asupra celei mai controversate probleme pe care Putin a trebuit să o rezolve, în cei 13 ani pe care i-a petrecut la Kremlin și în postul de prim-ministru.
Trezoreria americană a refuzat să declare ce informații are la dispoziție despre investițiile lui Putin in Gunvor și cum anume poate obține acces la activele comerciantului de petrol.
Replica Gunvor nu s-a lăssat așteptată:
[blockquote style=”1″]Președintele Putin nu este și nici nu a fost vreodată proprietar al Gunvor. El nu este proprietar Gunvor sau beneficiar din activitățile companiei.[/blockquote]Timcenko, la fel, a negat în repetate rânduri că Putin l-ar fi ajutat să creeze imperiul său de afaceri, dar, având în vedere lunga și apropiata sa relație cu Putin, speculațiile pe marginea acestui subiect nu au încetat.
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că practica întocmirii unor liste de demnitari ruși sancționați este inacceptabilă. El nu a comentat, însă, supozițiile conform cărora Putin ar fi investit în Gunvor.
Mai târziu, Trezoreria a precizat că sancțiunile împotriva lui Timcenko nu vor dăuna Gunvor, deoarece acestuia îi aparțineau mai puțin de 50 la sută din acțiunile companiei.
Totodată, Gunvor a anunțat că miercuri, înainte de a fi anunțate sancțiunile, Timcenko i-a vândut cota-parte lui Tornqvist (directorul excutiv al Gunvor – n.red.), căruia acum îi aparțin 87 la sută din activele companiei, iar colaboratorilor le-au rămas 13%.
Cu toate acestea, analiștii se tem că acuzațiile și atacul direct la adresa camarilei lui Putin ar putea provoca o replică și mai dură a Moscovei, care este potențial capabilă să folosească dependența Occidentului de resursele energetice rusești ca armă.
Putin a spus anterior că Occidentul a „trecut granița” în Ucraina. Atunci, în presă au apărut înregistrările unor convorbiri ale diplomaților americani, care discutau debarcarea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, susținut de Kremlin, precum și candidaturile politicienilor prooccidentali pentru formarea unui nou guvern.
Citiți varianta completă pe site-ul Reuters (în limba rusă)