Africa de Sud: ultimele pregătiri pentru Campionatul Mondial de Fotbal

De Mircea Ţicudean

Siguranţa meciurilor va fi asigurată de 40.000 de poliţişti, care au în dotare elicoptere, tunuri cu apă şi alte mijloace frumos numite „de controlat mulţimea”.

Cu câteva zile înaintea unui nou turneu final al campionatului mondial de fotbal, toţi ochii sunt aţintiţi asupra Africii de Sud, gazda primului eveniment sportiv de asemenea amploare de pe continentul african. Despre ultimele pregătiri, relatează Mircea Ţicudean.

Entuziasmul este sentimentul dominant în aceste zile în Africa de Sud, dar nu lipsesc controversele şi semnele de întrebare. Pentru organizatori, unul din lucrurile esenţiale este câte bilete s-au vândut.

Secretarul-general FIFA Jerome Valcke a spus că deşi nu se poate spune deocamdată că toate cele 30 de milioane de bilete au fost epuizate, ritmul vânzărilor este excelent. La fel de optimişti sunt şi sud-africanii, care, a propos, susţin că primul meci de fotbal din istorie s-ar fi jucat tocmai în ţara lor, în anul 1862.

Semnele de întrebare se referă mai ales la chestiunile de securitate, mai ales că duminică, la un meci de pregătire între Nigeria şi Coreea de Nord, 16 persoane au fost rănite într-o îmbulzeală, la stadion.
Preşedintele FIFA Sep Blatter a deplâns incidentul şi s-a grăbit să precizeze că organizaţia pe care o conduce nu este răspunzătoare. Nici o organizaţie fotbalistică, a spus Blatter, nu dispune de forţe de poliţie sau de armată ca să asigure ordinea la meciuri, răspunderea este exclusiv a statului în care se joacă partida.

Africa de Sud, cunoscută pentru rata destul de înaltă a criminalităţii, spune că a luat măsuri excepţionale care ar trebui să fie suficiente. Siguranţa meciurilor va fi asigurată de 40.000 de poliţişti, care au în dotare elicoptere, tunuri cu apă şi alte mijloace frumos numite „de controlat mulţimea”. Şi, ca de fiecare dată la un turneu final, sunt controverse legate de calitatea mingilor oficiale. Onoarea de a le produce – a revenit de data aceasta firmei Adidas, care şi-a numit mingea într-una din limbile africane „Jabulani”, adică „Bucurie tuturor”. Numai că mai mulţi portari celebri, de la italianul Gianluigi Buffon la cel al Spaniei, Iker Csillas, spun că „Jabulani” le dă dureri de cap, întrucât zboară după reguli numai de ea ştiute.

Pentru sud-africani, însă, lucrul cel mai important este că sunt gazdele celui mai urmărit eveniment sportiv din lume sau – cum a spus recent preşedintele ţării, Jacob Zuma, că au pus continentul african pe harta lumii sportive.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.