Agricultorii sunt informati despre noile cerinte la exportul productiei in UE

Producatori de produse agricole ecologice din Republica Moldova au participat, marti, la Chisinau, la un seminar international in cadrul caruia au fost informati despre cerintele la exportul produselor pe piata europeana si conditiile pe care ar trebui sa le intruneasca pentru a putea beneficia de „Sistemul general de preferinte plus”, aplicat incepind cu 1 ianuarie curent.

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, s-a pronuntat pentru dezvoltarea unei piete interne de produse agroalimentare ecologice si penetrarea pe piata europeana, unde aceste produse sunt foarte solicitate. in prezent, MAIA colaboreaza cu ministerul de ramura din Israel pentru implementarea in Republica Moldova a unui proiect investitional de creare a trei intreprinderi-model de producere a productiei ecologice.

Expertii in domeniu din Germania considera ca dezvoltarea agriculturii ecologice ar fi pentru Republica Moldova „o sansa de promovare pe piata europeana”.

Proiectul strategiei de dezvoltare a sectorului agroalimentar in perioada anilor 2006-2015, elaborat de catre specialistii MAIA, presupune extinderea suprafetelor de productie agroalimentara ecologica de la 10,7 mii hectare (in anul curent) pina la peste 31 mii hectare, pina in 2015. in categoria productiei agroalimentare ecologice sunt incluse cerealele, oleaginoase si proteice, fructele, fructele de padure, pasunile si finetele, produsele apicole. Proiectul propune crearea unei structuri nationale de cercetare in productia agroalimentara ecologica si sprijinirea producatorilor care trec de la agricultura traditionala la cea ecologica, pe durata perioadei de conversie.

Seminarul este organizat in cadrul Proiectului de parteneriat moldo-german, in cooperare cu Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare