Chişinău / Moldova.ORG/ — Migrena este o durere de cap severă, de obicei, resimţită ca o durere pulsatilă în faţă sau pe o parte a capului. Unii oameni au, de asemenea, şi alte simptome, cum ar fi greaţa şi sensibilitate la lumină.
Semne şi simptome ale migrenei
Migrena este adesea descrisă drept o durere pulsatilă care este intensificată de activitatea fizică zilnică, tuse, incordarea sau coborârea capului. Durerea de cap este adesea atât de gravă încât interferă cu activitatea de zi cu zi şi poate chiar ţine trează o persoană. Persoanele care suferă de migrene au senzaţia de oboseală şi se simt slăbite după ce durerea de cap trece.
O migrenă tipică începe în general într-o anumită zonă, pe o parte a capului, apoi se extinde şi se intensifică într-o oră sau două şi apoi dispare treptat. Poate dura până la 24 de ore, iar în unele cazuri, chiar câteva zile.
Migrenele pot fi însoţite de simptome precum greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină (fotofobie), sau sensibilitate la sunet (fonofobia).
Diagnosticarea migrenelor
Diagnosticarea migrenei se bazează pe istoria simptomelor, un examen fizic şi teste neurologice. Testele sunt efectuate pentru a exclude alte motive neurologice şi cerebrovasculare, inclusiv următoarele:
– sângerare în interiorul craniului (hemoragie intracraniană)
– cheaguri de sânge în membrana care acoperă creierul
– accident vascular cerebral(infarct)
– dilatarea unui vas de sânge din creier (anevrism cerebral)
– excesul de lichid cefalorahidian în creier ( hidrocefalie)
– inflamarea membranelor creierului sau maduvei spinarii (meningita)
– nivel scăzut de lichid spinal cerebral (CSF)
– blocaj sinusoidal
– tumoare
Teste de laborator pentru a diagnostica migrenele
Tomografia computerizată (CT) se face pentru a exclude o anomalie a creierului când migrenele sunt noi sau când are loc o schimbare în caracterul lor sau frecvenţa. CT presupune injectarea unei subsţante de contrast pentru colorare şi sunt făcute o serie de radiografii.
Electroencefalograf (EEG) inregistrează semnalul electric din interiorul creierului cu ajutorul unor electrozi plasaţi pe scalp. Acest test este folosit pentru a detecta disfuncţiile activităţii creierului (de exemplu, convulsiile).
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina sau ibuprofen, sunt eficiente împotriva mai multor tipuri de dureri de cap. Dar evitaţi sa luaţi aceste medicamente continuu, deoarece acest lucru poate la obişnuirea organismului cu medicamentul şi poate să nu mai aibă rezultate. Pentru dureri de cap frecvente, în special migrene, discută cu medicul tău despre medicamentele prescrise, care ajută la prevenirea acestora.
Orice durere de cap nouă, care este neobişnuit de gravă sau durează mai mult de câteva zile ar trebui să fie verificată de către un medic. Este de asemenea important ca medicul tău să fie înştiinţat dacă durerile de cap se modifică sau dacă sunt noi declanşări.
Dacă ai o durere de cap însoţită de paralizie, confuzie, febră sau gât înţepenit trebuie să soliciţi asistenţă medicală de urgentă.