Soba, construită deja pe jumătate într-o singură zi, urmează să încălzească două camere. Meșter îi este Anatol Cocieru. E un bărbat care preferă mai degrabă să clădească cărămizile una peste alta decât să clădească fraze lungi, desfășurate.
A învățat singur această meserie. „M-am apucat la mine și s-a primit...", spune acesta. De aproape 30 de ani face sobe și în tot acest timp a reușit să construiască o mie. „Asta e mult", precizează Anatol, care e solicitat să facă și grătare. „Trebuie să mă duc la un verișor să-i fac de copt carne. Au carne dar nu au unde o prăji."
Și sobarul își încălzește casa la sobă. De aceea, încă din primăvară, de cum s-a închiat iarna, și-a cumpărat lemne. A prins un preț bun în comparație cu toamna trecută - 1200 de lei pentru un metru ster de lemn. Știe că pentru iarnă trebuie să te pregătești din timp.
Femeia stă după tejghea are părul brunet și e repezită la mână. Se fac văzuți anii lucrați în domeniu.
În magazin intră cumpărători. Un tânăr care a venit să-și ia de ale gurii spune că e costisitor să se conecteze la gaz. „Să trag gazul mă costă vreo trei mii de euro", îi spune tânărul Alei. Ține mâinele la brâu și îi lucesc ochii. E înalt și îmbrăcat într-o pereche de pantaloni sport.
Femeia se uită chiorâș la el. „Nu e corect, Tolea", îl contrazice. Femeia cunoaște toată lumea din sat, spune că în afară de instituțiile publice, doar vreo trei gospodării s-au conectat la rețea. „Chiar dacă au gaz, au sobe. Nu mai încălzesc casele cu el că e scump", ne asigură vânzătoarea.
Cercetarea a arătat că 93,9% din casele din mediul rural au un sistem de încălzire cu sobă, iar în mediul urban - 18,8%. Un lucru important pe care l-a arătat cercetarea e că cei cu sobe încălzesc doar jumătate din casă.
Așa planifică să facă iarna viitoare și Valentina Chirca și soțul ei Victor din Drăgănești - să taie vreun copac, doi din grădină. Anul trecut au cumpărat jumătate de tonă de cărbuni, dar pentru că temperaturile au fost mai ridicate, nici jumătate nu au consumat. În schimb, lemnele s-au dus repejor.
După câțiva ani de trai în casa principală, s-au mutat cu familia în a doua care s-a dovedit a fi mai călduroasă. Aici, la fel cum este și până astăzi, soba încălzea două camere. „Luam o mașină de cărbuni pe iarnă. Cât copiii au crescut, focul nu se mai stingea. Atunci mașina costa 18 ruble tona de cărbuni când salariul era 70-90 de ruble", își amintește Valentina, menționând că acum a dat 10.400 lei pentru aceeași cantitate de cărbune.

Vocea bărbatului brunet e domoală și insuflă încredere. Era încă la primărie, însă se grăbește și la azilul de bătrâni din localitate unde este psiholog.
— La poștă!, răspunde femeia.
— O! Să vii cu paralele încoace!, își continuă gluma asistentul social care știe fiecare om din sat.
— Vin, vin!
Fotografii de Tatiana Beghiu
Editare de Anastasia Condruc