Am găsit rasism, intoxicații și sărăcie
La o distanță de aproape cinci ore de la publicarea articolului, autoritățile au anunțat despre închiderea centrului de plasament de la Manejul de Atletică Ușoară din Chișinău. Motivul - „optimizarea cheltuielilor în gestionarea crizei de refugiați”. Potrivit autorităților, cei 80 de refugiați care erau ieri, 21 martie, la Manej, au fost transferați spre alte centre temporare din Chișinău. În total, centrul de la Manej a găzduit peste zece mii de refugiați din Ucraina.
La tejgheaua din hol e rând. Doi voluntari încearcă să facă față zecilor de voci care întreabă dacă pot primi un ceai. „Nu mai avem pahare. Vă rog să nu le aruncați pe alea pe care le aveți. Vă rog să le spălați și să le întoarceți pe celea din sticlă", îi spune tânăra din spatele mesei.
Mi-a dat o vestă albă cu „Moldova pentru pace”, m-a tras ușor după tejghea în fața câtorva perechi de ochi înfometați și mi-a spus: „stai aici și fă ceai”.
Celor care au pahare, le facem ceai din romaniță sau din melisă. Când ceainicul e prea plin, curge apă fierbinte pe masă. Doamna responsabilă de curățenie trece rapid după tejghea și pune o farfurie sub aparat - „să nu se umfle masa”. „Fato, telefonul e al tău? Nu o să-l mai vezi”, îmi spune ea, sugerând că ar putea fi furat.

găzduiți peste 700 de oameni concomitent
Igrav a venit cu familia trei zile în urmă și se plânge că s-a intoxicat. Anghelina, mama lui, îmi spune că fiica ei Lealea a vomitat puternic în această dimineață și are dureri de burtă. I-a dat ce avea: nurofen. Nu s-au adresat niciunui medic, așa că le recomand să mergem la punctul medical amenajat în partea de sus a tribunelor. Fiul ei cel mai mic, David, se vaietă alături.
A trecut mai mult de o oră de când mă aflu aici, dar în sală nu văd voluntari. Trei medici de la Ambasada Azerbaidjanului s-au apropiat de o familie. Cele două fete sunt așezate pe paturile improvizate și răspund la întrebările medicilor. „Am crezut că o să mor aici”, spune fata mai mare. Au vomitat, au febră și diaree. Mama crede că s-ar fi intoxicat de la carnea pe care o dau aici, la manej.
— Cine are un stomac slab, pe acela îl ia, comentează mama.
— Când ați mâncat carnea ceea?, întreabă doctorul.
— Aproape în fiecare zi o mâncăm, spune mama, atentă la diagnosticul doctorilor.
— Gata! Nu mai mâncăm acolo. O să mergem să cumpărăm, promite tatăl, înfuriat pe situație.
Doctorii le-au dat medicamente și le-au recomandată să consume mai multă apă.

Ca să ajungi la ele, trebuie să-ți faci loc pe cărărușa îngustă și să ai putere să le dai la o parte. Trebuie să ai și multă răbdare atunci când ești inundată cu întrebările celor care-ți cer ajutorul nerăbdători pe partea cealaltă de ușă.
— Eu nu am baghetă magică. Încălțăminte de cameră nu am, adidași nu am!, spune voluntara cu care lucrez în depozit. Ea continuă să caute printre haine și încearcă să le sorteze cumva. „Să vezi că apar când nu îți trebuie”, adaugă ea.
O femeie mă roagă să caut pantaloni pentru fiul ei de opt ani. Băiețelul ei suferea de incontinență urinară încă înaintea războiului. „Problemele au venit odată cu ei”, mă gândesc și caut insistent printre haine.
„Din momentul cazării, eu m-am bucurat foarte mult că am început să explorăm și aceste spații. M-am așteptat să se îmbunătățească condițiile. Din contra, au fost cazați doar două etnii: romă și azeră, de aceeași culoare a pielii, toate persoanele arată la fel. Mie, ca juristă, îmi vine doar un cuvânt în cap: rasism”, spune Olga. Potrivit ei, este o situație incorectă și predomină rasismul față de un grup de persoane.
Voluntarii care au comunicat cu Olga pentru întocmirea scrisorii au remarcat o diferență mare între condițiile pe care le au refugiații de la manej și din alte centre – mult mai proaste. În alte centre aflate în apropiere de manej, persoanele sunt cazate câte 1-2 într-o odaie. Au acces la mai multe servicii, la intimitate, la condiții mai bune.

Este ora 11 și în tot haosul suntem doar trei voluntari – doi la depozit, printre care eu, și unul la tejgheaua cu ceai. În sală - zero voluntari. Noroc de două femei și un bărbat care a adus niște pachete cu lucruri de primă necesitate și au decis să rămână, să ajute. Sunt și ei pentru prima dată.
— Cine este răspunzător aici? întreabă un domn care trece de aglomerația de la ușă și intră în depozit vorbind concomitent la telefon. Nu are cine să-i răspundă, ambele voluntare suntem ocupate. Căutam o geacă mai groasă pentru o femeie care a înghețat în sală. Cine este răspunzător aici la depozit?, repetă el. Ce este cu bardacul acesta? Cumva hainele într-o parte și... După tonalitatea vocii care se tot ridică, presupun că e vreun șef. Teoria mi se confirmă abia spre seară - e directorul manejului, Vasilii Fortuna.

pături mai groase, geci groase și produse de igienă
Strâng fărâmiturile de pe mese, pungile rămase și gunoiul. Vreo sută de porții de paste cu carne, plăcinte și salată stau aranjate în caserole. Sunt pregătite cu o seară înainte de un agent economic.
Ni se alătură o voluntară. Are 73 de ani și e a treia oară de când vine aici. „Nacealnița de după sticlă”, așa cum o numește voluntara pe femeia care m-a adus aici, a dispus să dăm mâncarea de ieri seara astăzi la prânz și urmează să mai fie aduse peste o sută de porții de mâncare.

chiar dacă a stat la frigider, pentru că unii dintre ei s-au intoxicat
— Am avut scandal. Mi s-a spus să dăm câte o porție în mână. Dar oamenii au câte 5-6 copii. Trebuie să-mi arate toți copii? A zis să le dăm câte una în mână.
Peste ceva timp ajunge o nouă partidă - peste o sută de porții de terci de grâu cu pui și salată „vinegretă". „Pireu 3 porții, vă rog!” „Aveți piure? Am trei copii...” Puțini dintre ei vor să mănânce și supă, iar mulți o refuză pentru că s-au terminat lingurile.
— De la manej, spune unul dintre ei. Cei doi păreau să fie persoane fără adăpost. Aveau hainele ponosite, murdare și erau nebărbieriți.
— Care manej, măi? Tu ce ești bejeneț? De ce vorbești moldovenește? De acolo de la gunoi? Așază-te și mănâncă! Ultima dată! spune șeful văzând că toți ochii sunt îndreptați spre el.
Porțiile de piure se termină. Grâul și supa nu se bucură de popularitate. Mulți refuză mâncarea de ieri. „Copiii noștri s-au intoxicat”, spune o femeie, menționând că sunt mai mulți copii care au avut vomă.
Ei au avut slăbiciuni și simptome precum febră, greață, vomă și diaree. Diagnosticul a fost: toxiinfecție alimentară. Persoanele au primit tratament, fiind supravegheate de către lucrătorii medicali. Potrivit informațiilor prezentate Ministerului Sănătății, cele 12 persoane se simt bine, iar cazuri noi de toxiinfecție alimentară nu au fost înregistrate.
Ați putea să telefonați undeva să aflu dacă sunt locuri de muncă la construcție? Noi nu avem cartele moldovenești și nu pot telefona. Ne-au spus că o să ne dea o cartelă SIM, dar nu au mai dat, spune un bărbat. I-am dat o porție de mâncare, dar, copleșită de agitația și foamea din jur, nu-mi puteam da seama unde să sun și încotro să-l direcționez. A luat mâncarea și a dispărut.
În 40-60 de minute, scurse într-o clipire, mesele s-au golit. Am curățit mesele, porțiile de mâncare neatinse dar deschise le aruncăm la gunoi, adunăm în trei saci mari. Câtă risipă... Un grup de tineri cară câteva genți în bucătăria improvizată. Au adus peste 60 de porții de mâncare. Sunt fierbinți. Le acoperim și pe astea cu o plapumă groasă.
— Dar voi nu le spuneți că e de ieri. Asta-i de azi, spune acesta.
— Și pe urmă s-or otrăvi [...], concretizează voluntara cu care am lucrat la prânz.
— Uitați-vă. Le spuneți că toată mâncarea este de azi. Care nu vrea să mănânce, nu mănâncă și atât. Se duce la magazin și cumpără, pune punct directorul manejului și pleacă.

Chiar dacă am obosit și frigul a acutizat durerea de spate, de lucru mai este. Cât eu și colega de bucătărie am servit prânzul, aici s-au mai adunat voluntari. Revin la depozit să văd dacă este nevoie de ajutor. Voluntarei cu care am lucrat de dimineață (să-i spunem Irina) i s-a alăturat o altă femeie (să-i spunem Nina).
— Țigancă, fa, ce vrei tu. Noi să mai dăm cu niște agheasmă când venim aici, să nu se lege nebuniile lor, comentează Nina. Nu pot să cred ce zic și nu pot să înțeleg de ce sunt ele aici.
— Doamne, mă păzește și mă ferește de toată răutatea lor!, își face cruce Irina.
„Una dintre recomandările pe care insist este ca voluntarii să fie instruiți, măcar 15 minute. Să spui voluntarilor despre cum se întâlnește o persoană cu dizabilități, cum să vorbești cu o persoană dintr-un grup exclus. Pentru că mulți nu cunosc specificul anumitor grupuri, nu au mai comunicat cu așa grupuri. Nu cunosc nici principiile comunicării de criză”, spune jurista.

În lipsa unor separeuri care să le asigure intimitatea, aceștia sunt nevoiți să-și schimbe hainele sub ochii celor câteva sute de oameni. Condiții pentru îngrijirea copiilor la fel lipsesc. Cele X cabine de duș desigur că nu sunt amenajate pentru copii și bebeluși.
Experta în drepturile omului spune că „autoritățile trebuiau cel puțin să cumpere niște separeuri care să asigure puțină intimitate”, apărată de legislația internațională. Iar aceste separeuri ar fi putut să asigure respectarea vieții private. Pe lângă asta, problema a fost acutizată și de presa care a filmat „mame cu copii mici, persoane vulnerabile. Totuși, sunt momente intime care au fost filmate... Când adulții și copiii dorm”, explică jurista.

se joacă și așteaptă documentele cu care urmează să plece peste hotare
Editare: Ana Gherciu
Ilustrații: Ecaterina Buruiană