Olga Cheptene a rămas nedumerită atunci când a început să primească peste noapte rezervări „false” pe Airbnb (o platformă internațională de cazări) la pensiunea pe care o administrează mama ei la Trebujeni.
Persoanele, majoritatea din SUA, care au rezervat camere au menționat că din păcate nu vor putea să ajungă să viziteze Republica Moldova în această perioadă și au rugat proprietara pensiunii să folosească banii pentru găzduirea refugiaților. O parte dintre ei aflaseră deja de pe pagina de Facebook Vila Roz, că Liuba Railean găzduiește familii de refugiați și au trimis mesaje de recunoștință alături de rezervările pe care le făcuseră pe Airbnb.
Olga, fiica gazdei, a început să caute pe Internet dacă cineva menționase vila lor, dar nu găsise nimic. Știa de flash mob-ul internațional în care oameni din toată lumea rezervă camere pe Airbnb în Ucraina pentru a ajuta financiar oamenii și antreprenorii de acolo, dar nu auzise de inițiative similare și pentru Republica Moldova.
După primele cinci rezervări în prima zi, au venit și altele. Acum pensiunea are 17 rezervări de la turiști care nu vor ajunge să se cazeze, dar au folosit gestul ca semn de susținere și apreciere pentru decizia proprietarei de a-și deschide ușile familiilor de refugiați.
„Suntem extrem de recunoscători pentru donațiile oamenilor. Cu astfel de exemple ajungi să te bucuri mult de puterea internetului și comunităților. Cu aceste donații ne putem permite să găzduim în continuare refugiați, fără să avem grija facturilor sau produselor. Pandemia nu ne-a pregătit financiar nicicum de o așa încercare”, spune Olga.
Vila Roz a găzduit până acum peste 50 de refugiați
Familia Olgăi a decis să găzduiască refugiați la pensiunea lor din Trebujeni chiar din prima noapte a războiului. Au lăsat contactele lor, iar primul apel a venit în câteva ore. O familie din Harkiv avea nevoie de ajutorul lor. Au urmat sute de apeluri, iar până acum la Vila Roz și-au găsit refugiu peste 50 de ucraineni. Gazdele pensiunii oferă refugiaților și mâncare caldă zilnic. Unele familii stau la Trebujeni 6-10 zile, altele doar o noapte.
Au avut refugiați din Harhiv, Odessa, Kiev, Nikolaiev, Vinița. „Primele zile familiile care veneau, ziceau că vor sta 2-3 zile și apoi se întorc acasă, pentru că au rămas soții, părinții acolo. Nimeni din ei nu era pregătit că acest atac va deveni atât de dezastruos, atât de repede. În scurt timp au început să vorbească despre plecarea către alte țări – Austria, Germania, România, Cehia, Turcia etc.”, povestește Olga.





Câteva mesaje pe care le-a primit Olga pe Airbnb de la persoanele care au rezervat camere la pensiunea lor
O încercare grea pentru turismul autohton după 2 ani de pandemie
Din cauza pandemiei, în ultimii doi ani Vila Roz nu a găzduit prea mulți turiști. La începutul acestui an, spune Olga, „părea să avem motive să sperăm că vom avea un sezon cât de cât obișnuit, cu oaspeți din toată lumea, care vin să descopere Moldova, ca în anii trecuți”. Aveau rezervări deja pe martie și aprilie și totul s-a schimbat în ziua în care a început războiul în Ucraina. Între timp rezervările existente au fost anulate.
Nu avut niciun dubiu că trebuie să găzduiască refugiați. Avea doar un gând – ei au nevoie de ajutor. Unul din cele mai emoționante cazuri a fost când au găzduit două mame cu patru copii. După foarte multe apeluri, ele nu găseau cazare, credeau că vor dormi undeva în stradă. „În timpul mesei, unul din copii comentase cât de liniște este la noi și imediat s-a întors către mama lui și a întrebat-o dacă nu cumva și aici vor fi explozii. Copilul se agitase brusc și mama îl asigura că este în siguranță aici, că va fi liniște cum e acum.”
„Aceste momente fac din experiența asta una foarte grea, e mai mult decât să dormi doar câte 3-4 ore pe noapte și să lucrezi încontinuu – emoțional este foarte extenuant, dar merită fiecare efort. Nimeni nu merită să treacă prin astfel de tragedii”, adaugă Olga.
Donațiile către Vila Roz care vor fi direcționate către asigurarea meselor pentru familiile de refugiați pot fi făcute și la acest cont de PayPal – @VilaRoz.