Ambasadorul Neguță a fost demis. Ce va urma?

Republica Moldova a rămas fără ambasador la Moscova după ce Andrei Neguţă a fost demis din funcţie pentru declaraţiile scandaloase făcute pentru o publicaţie rusă. Decizia oficialilor de la Chişinău în ceea ce priveşte demiterea lui Andrei Neguţă din funcţie a fost una corectă şi aşteptată de către opinia publică, cel puţin aşa afirmă liderii de opinie de la Chişinău.

"Există o linie politică, iar un ambasador nu are niciun drept să se abată de la aceasta"

Analistul politic, Anatol Ţăranu a declarat pentru Moldova.ORG că „decizia de a-l demite pe Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia este una justificată şi foarte aşteptată de către opinia publică de la Chişinău. Incidentul diplomatic comis de către Andrei Neguţă nu putea să lase indiferente autorităţile de la Chişinău, cu atât mai mult că, de-a lungul timpului, cunoaştem precedente când un ambasador a fost rechemat chiar şi pentru declaraţii mai puţin semnificative decât cele făcute de către Ambasadorul Neguţă. Republica Moldova are o poziţie oficială pe care o susţine încă din1992, după conflictul armat de peste Nistru, mai există şi o linie politică, iar un ambasador nu are niciun drept să se abată de la aceasta”.

"Atunci când un ambasador face astfel de declaraţii înseamnă că întreaga ţară îşi compromite partenerii internaţionali ceea ce este un lucru inadmisibil”

La rândul său, Viorel Cibotaru, analist politic, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, a menționat pentru Moldova.ORG că „hotărârea pe care a adoptat-o Ministerul de Externe împreună cu Guvernul, în ceea ce priveşte demiterea Ambasadorului Republicii Moldova la Moscova este una binevenită şi aşteptată de către întreaga societate. Nu încape îndoială că Domnul Neguţă a comis o abatere de la poziţia oficială a Republicii Moldova luată încă din 1992 şi susţinută nu doar de clasa politică de la Chişinău, dar şi de partenerii oficiali ai Republicii Moldova în vederea soluţionării conflictului de peste Nistru. Atunci când un ambasador face astfel de declaraţii înseamnă că întreaga ţară îşi compromite partenerii internaţionali ceea ce este un lucru inadmisibil”.

De asemenea, acesta a mai adăugat că „funcţia de Ambasador al Republicii Moldova la Moscova este o poziţiei cheie, una dintre cele mai importante funcţii diplomatice, ţinând cont că Republica Moldova are relaţii mai speciale şi delicate cu Federaţia Rusă. Un ambasador la Moscova este o figură de contact dintre Republica Moldova şi cătăţenii acestei ţări aflaţi temporar sau permanent acolo, cu atât mai mult că în Rusia sânt cei mai mulţi cetăţeni moldoveni, din Rusia vin cele mai multe voturi la alegeri şi tot ea este printre primii parteneri economici ai Republicii Moldova. Cât priveşte candidatura care urmează a fi înaintată în funcţia de ambasador la Moscova, aceasta trebuie să fie discutată în cadrul Alianţei iar procesul trebuie să fie unul transparent”.

Zinaida Greceanîi, în locul lui Neguţă?

În acelaşi context, recent, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a admis că această funcţie ar putea fi suplinită de către deputatul socialist, Zinaida Greceanîi, fapt care nu a fost infirmat de către Ministerul de Externe.
„Să nu mă ispitiți. Ministerul a demarat acum o preocedură de reflecție ca să găsim o persoană potrivită”, a declarat Ministrul Leancă după şedinţa Guvernului în cadrul căreia afost anunţată această decizie.

De asemenea, decizia Ministerului de Externe şi a Guvernului a fost salutată şi decătre Partidul Acţiunea Democratică care a cerut anterior demiterea lui Andrei Neguţă din aceleaşi motive.

„Partidul Acţiunea Democratică salută decizia Guvernului de a rechema Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi consideră adecvată reacţia Executivului la solicitarea de rechemare din funcţie a lui Andrei Neguţa, făcută de către Preşedintele PAD, deputatul Mihai Godea, pe 12 aprilie curent”, se arată într-un comunicat al Partidului Acțiunea Democratică.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.