Amnesty International si Societatea Internationala a Drepturilor Omului, reprezentanta in Moldova, solicita Parlamentului sa ratifice Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale (CPI), semnat de Moldova in 2000.
Potrivit Amnesty International, in pofida obligatiilor asumate, Moldova deocamdata nu se numara printre statele-membre ale Curtii Penale Internationale, subminand astfel, universalitatea acestei institutii si lasand proprii cetateni fara o protectie suplimentara.
Coordonatorul Amnesty International Moldova, Veaceslav Balan, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca desi Statutul de la Roma a fost deja semnat de catre Parlamentul moldovean, procesul ratificarii documentului de catre autoritatile Moldovei este tergiversat evident si nejustificat.
Potrivit directorului executiv Amnesty International Moldova, Evghenii Golosceapov, mai mult de jumatate din toate statele lumii au ratificat deja Statutul de la Roma in ultimul deceniu, ceea ce demonstreaza faptul ca aceste tari sunt impotriva crimelor grave si incalcarii drepturilor omului si opteaza pentru pacea universala, securitate si bunastare.
De mentionat ca Statutul de la Roma al CPI a fost adoptat la 17 iulie 1998 si a intrat in vigoare la 1 iulie 2002. Moldova a semnat acest document la 8 septembrie 2000, dar pana in prezent nu l-a ratificat. Ratificarea Statutului de la Roma al CPI presupune o protectie suplimentara a cetatenilor, sustinerea activitatii efective a organelor nationale de drept si institutiilor judiciare, dar si garantarea tragerii la raspundere a vinovatilor in cazul savarsirii crimelor in masa si torturilor.//REPORTER.MD