Bundestagul german sprijină Alianţa pentru Integrare Europeană
Patru deputaţi din Bundestagul german, reprezentând toate grupurile politice parlamentare au semnat o declaraţie în sprijinul Alianţei pentru Integrarea Europeană, înfiinţată, pe 8 august, la Chişinău.
În comunicatul semnat de deputatul Manfred Grund, din partea CDU/CSU (Uniunea Creştin- Democrată/Uniunea Creştin-Socială), Michael Link (FDP – Partidul Liberal), Markus Meckel (SPD – Partidul Social Democrat) şi Rainder Steenblock (Alianţa ’90/Partidul Verzilor) se menţionează că „acum este momentul de a conveni cât mai urgent asupra unui program de guvernământ şi a unei echipe de guvernare”. „Confruntată cu probleme serioase pe plan economic şi politic, în condiţiile unei situaţii bugetare dezastruoase, Republica Moldova are nevoie cât mai rapid de un guvern capabil de acţiune”, se mai spune în comunicat
Deputaţii din parlamentul federal german atrag atenţia asupra faptului că „în această situaţie este nevoie de un simt profund al răspunderii din partea tuturor grupurilor politice din ţară”.
De asemenea, ei apreciaza că „fără susţinere din partea Uniunii Europene şi a instituţiilor financiare internaţionale nu va fi posibilă stabilizarea financiară, economică şi politică a ţării", precizând că guvernul federal german trebuie să susţina acest demers.
Comentarii:
Petru Bogatu: Se întrezăreşte o anumită accentuare a rivalităţilor geopolitice pe plan european, în zona fostului teritoriu sovietic
Comentatorul politic Petru Bogatu consideră că „semnalul de susţinere” trimis de parlamentarii germani este unul „credibil şi foarte serios”, deoarece „semnatarii mesajului reprezintă toate forţele din parlamentul german”.
„Pe de altă parte, acest mesaj nu este deloc surprinzător. Dacă urmărim atent reacţiile atât ale opiniei publice internaţionale, dar şi ale factorilor politici europeni şi americani, vom constata un interese cu totul deosebit, chiar neobişnuit, pentru Republica Moldova, lucru pe care anterior nu-l remarcam. Mă refer şi la atenţia cu care a fost urmărită Republica Moldova în campania electorală, dar mai cu seamă ulterior. Am avut impresia că posibilitatea unei succesiuni la putere în Chişinău a surprins plăcut comunitatea internaţională. /…/ Se întrezăreşte o anumită accentuare a rivalităţilor geopolitice pe plan european, în zona fostului teritoriu sovietic. Ca ultim exemplu în acest sens avem declaraţia preşedintelui rus Dmitri Medvedev cu privire la Ucraina. Pe zi ce trece, Moscova pare tot mai hotărâtă să nu permită o implicare mai pronunţată a Occidentului în spaţiul ex-sovietic. Privind lucrurile din acest unghi, putem spune că Republica Moldova trezeşte acum mai mult interes pe plan european şi occidental şi prin asta se explică şi disponibilitatea Uniunii Europene, SUA, FMI să acorde asistenţă financiară Chişinăului, în cazul crearării unei coaliţii de guvernare democratice. Concluzionând, putem spune că, probabil, după alegerile din 29 iulie, semnificaţia geopolitică a Republicii Moldova a crescut şi, oricât ar părea de paradoxal, acest interes faţă de Republica Moldova a crescut şi datorită politicilor iresponsabile ale guvernării comuniste care prin oscilaţii politice şi geopolitice extrem de riscante a reuşit să enerveze partenerii noştri din Occident”, a spus Petru Bogatu.
Victor Chirilă: Este important că acest mesaj vine din partea Bundestagului german, întrucât Germania, împreună cu Franţa, dă tonul deciziilor politice din cadrul UE
Directorul executiv interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, spune că declaraţia parlamentarilor germani „este un semnal de susţinere, de încurajare a noii coaliţii, dar şi un impuls pentru a purcede cât mai curând posibil la elaborarea programului şi la formarea viitorului Guvern”.
„Trebuie să se atragă atenţie cuvântului „reconciliere” pe care îl găsim în această declaraţie şi dialogului care este foarte important pentru a asigura stabilitatea necesară în Republica Moldova în următoarele luni. Totodată, cred că semnalul dat de deputaţii din Bundestag trebuie înţeles nu doar ca o susţinere necondiţionată. Dânşii fac referire la faptul că UE trebuie să susţină financiar Republica Moldova ca aceasta să poată depăşi criza economică. Or, acest lucru va fi posibil numai dacă în Republica Moldova va fi asigurată stabilitatea politică necesară, stabilitatea instituţională. Un mesaj important al acestei declaraţii este că toate partidele, atât cele din coaliţie, cât şi Partidul Comuniştilor, trebuie să dea dovadă de comportament responsabil, raţional, încât să soluţioneze problema alegerii Preşedintelui şi formării Guvernului de o manieră europeană”, a precizat Victor Chirilă.
El a mai spus că „este important că acest mesaj vine din partea Bundestagului german, întrucât Germania, împreună cu Franţa, dă tonul deciziilor politice din cadrul UE”. „De aceea, cred că toate partidele, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să ia în serios mesajul respectiv”, a subliniat Victor Chirilă.
Dosar:
Şeful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Guenther Krichbaum, declarase, în luna mai, în cadrul unei vizite la Bucureşti, că Germania nu va susţine un nou acord între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
Guenther Krichbaum afirmase că „toate cauzele evenimentelor de luna trecută (din aprilie 2009 – Imedia) din Republica Moldova trebuie căutate în interiorul Republicii Moldova, ca urmare a unui regim care nu respectă principiile unui stat de drept”.
Potrivit lui Krichbaum, este inadmisibil ca într-o democraţie să nu fie respectată şi libertatea de opinie a presei libere, iar modul în care a fost tratat ambasadorul României la Chişinău este inacceptabil.
„Nu vrem să abandonăm Republica Moldova şi, cu atât mai puţin, oamenii ei, dar cred că este nevoie de o presiune mai mare asupra autorităţilor moldovene. În acest sens, ne pronunţăm împotriva înnoirii acordului dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova”, declarase atunci Guenther Krichbaum.