ANRCETI: Pieţele de reţele şi servicii de comunicaţii electronice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) a definit 10 pieţe relevante de reţele şi servicii de comunicaţii electronice care vor fi supuse analizei în scopul constatării concurenţei efective şi determinării furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe. Prevederea dată se conţine în hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI privind definirea listei pieţelor relevante de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice, care a intrat în vigoare vineri, 10 iulie, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Noul act de reglementare a fost elaborat de Agenţie în baza Legii comunicaţiilor electronice şi a recomandărilor Comisiei Europene privind pieţele relevante de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Documentul a fost supus consultărilor publice cu furnizorii de reţele şi servicii în acest domeniu, precum şi cu autorităţile publice interesate.

Piaţa nr.1 din lista aprobată de Agenţie este una cu amănuntul şi vizează accesul utilizatorilor finali, persoane fizice şi juridice, la un punct fix din reţeaua publică de telefonie, iar pieţele nr. 2 – 10 sunt diverse pieţe cu ridicata care cuprind servicii oferite reciproc între furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Pieţele nr. 1 – 9 se regăsesc în recomandările susmenţionate ale Comisiei Europene, iar piaţa nr. 10 – servicii de acces fizic la infrastructura asociată reţelelor de comunicaţii electronice – a fost definită de Agenţie din necesitatea de a asigura dezvoltarea concurenţei la nivel de reţele, care, la rândul său, va stimula competiţia pe pieţele cu amănuntul.

Directorul Agenţiei, Sergiu Sîtnic, a relatat că definirea pieţelor relevante este un pas foarte important făcut de regulator în scopul estimării gradului de concurenţă pe diferite segmente ale sectorului de comunicaţii electronice şi determinării furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe. El a menţionat că Agenţia a început deja analiza pieţelor relevante, iar după încheierea procesului de analiză urmează să stabilească gradul de competiţie pe aceste pieţe. În cazul în care analiza va demonstra că aceste pieţe nu sunt suficient de competitive, Agenţia le va identifica ca pieţe relevante susceptibile reglementării preventive, va determina furnizorii cu putere semnificativă pe pieţele date, după care le va pune în sarcină obligaţii speciale preventive menite să protejeze şi să stimuleze concurenţa, a afirmat Sîtnic.

Directorul Agenţiei a precizat că regulatorul este în drept să impună acestor furnizori obligaţii privind asigurarea interconectării şi accesului pentru furnizorii concurenţi, a transparenţei şi nediscriminării, publicarea unor oferte de referinţă pentru interconectare şi acces, orientarea la costuri a serviciilor date, aplicarea evidenţei contabile separate, etc. Aceste obligaţii urmăresc scopul de a înlătura barierele existente în calea furnizării reţelelor, serviciilor, infrastructurii asociate şi a crea condiţii favorabile pentru o concurenţă echitabilă între „jucătorii” de pe piaţă, a accentuat Sergiu Sîtnic.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.