În această vară, Comisia pentru finanțe a Senatului SUA și-a anunțat intenția de a anula amendamentul Jackson-Vanik pentru Republica Moldova, iar în această iarnă a și fost anulat. Amendamentul interzice acordarea unui regim privilegiat statelor care nu au o economie de piață. Experții economici și oficialii laudă decizia. Anularea amendamentului poate deschide o nouă cale pentru dezvoltarea economică a Moldovei.
Anularea amendamentului – o atitudine democratică față de RM
Amendamentul Jackson-Vanik, care a fost aplicat în raport cu Moldova timp de aproximativ douăzeci de ani, a limitat comerțul bilateral.
"O astfel de atitudine față de Moldova este doar un exemplu de răspuns la modelul de guvernare democratică. Administrația SUA susține activ eforturile Republicii Moldova și, pentru prima dată în istorie, comisiile-cheie ale Congresului SUA sînt dispuse să modifice legislația pentru a exclude Moldova din această practică. Sperăm că aceste amendamente vor fi adoptate pînă la încheierea sesiunii curente. Abrogarea amendamentului îi va oferi Moldovei un regim privilegiat în relațiile cu SUA. Abolirea finală a acestuia va contribui la atragerea de investiții și consolidarea relațiilor comerciale dintre cele două țări", a spus Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova, William Moser, într-un interviu pentru ”Kișinevskii Obozrevateli”.
CBO estimează un million de dolari cheltuiți pentru amânarea amendamentului
Oficiul pentru buget al Congresului Statelor Unite (CBO) estimează că în perioada 2013-2017 eliminarea amendamentului Jackson-Vanik pentru Federația Rusă și Republica Moldova va costa bugetul american peste un milion de dolari, totuși acesta nu va fi unul impunător pentru bugetele locale, sau bugetul național al statului american.
Acest milion de dolari va fi cheltuit pentru recrutarea noilor angajați în companiile afectate, completarea rapoartelor necesare, audieri publice, stabilirea unei linii telefonice și crearea unei pagini electronice pentru a furniza informația cu privire la prevederile operate de noua lege. Totodată, CBO consideră că, pe de o parte, eliminarea amendamentului Jackson-Vanik va favoriza scăderea veniturilor colectate pentru procesarea vizelor, însă pe de altă parte va avantaja creşterea veniturilor colectate pentru sancţiuni civile şi penale din partea celor care vor încălca regulamentele.
Dosar:
Despre amendamentul Jackson-Vanik
În cadrul aceleaşi şedinţe, Senatul american a abrogat amendamentul Jackson-Vanik pentru Moldova şi Rusia, care limita exportul pe piaţa SUA a produselor ce provin din fostele state sovietice. Acest document adoptat în 1974, interzice un tratament preferenţial în comerţ, oferirea împrumuturilor de stat şi garanţiilor la împrumuturi pentru ţările care încalcă grav drepturile cetăţenilor săi de a emigra. Amendamentul a fost anulat pentru patru state din spaţiul CSI: Kârgâzstan, Georgia în 2000, pentru Armenia – în 2004, Ucraina – în 2005.