De ce chișinăuienii nu beau apă de la robinet, în timp ce autoritățile ne asigură că e bună?

acc.md

„În Chișinău apa de la robinet este perfectă pentru consum!”, spun autoritățile, doar că majoritatea oamenilor evită să bea un pahar de apă din rețea. Oamenii de obicei o folosesc doar la gătit sau la curățenie, iar pentru consumul personal folosesc apa îmbuteliată sau o filtrează pe cea de la robinet. 

Nu am găsit statistici oficiale despre câți oameni din capitală consumă apa direct din rețeaua de aprovizionare, de aceea i-am întrebat pe urmăritorii noștri dacă o fac. Circa 70% dintre respondenți au spus ca nu beau apă direct de la robinet. 

Cauzele? Cei mai mulți au declarat că nu au încredere că apa ar fi cu adevărat potabilă, unii au invocat mirosul de clor sau gustul neplăcut.  

Am întrebat și chișinăuienii cum și dacă consumă apă de la robinet: 

 

Am încercat să aflăm dacă aceste motive sunt justificate și dacă autoritățile încearcă să dezmintă stereotipurile legate de apa din rețea. 

Circuitul apei potabile 

Atât „Apă-Canal Chișinău”, cât și reprezentanți din cadrul primăriei recomandă cu tărie consumul apei de la robinet fără filtrare adițională. „Înainte de pomparea în rețeaua de distribuție a mun. Chișinău, apa este testată zilnic la peste 25 parametri fizico-chimici și bacteriologici”, au evidențiat distribuitorii de apă. Instituția a refuzat să ofere un interviu Moldova.org la acest subiect, făcând trimitere la informațiile public accesibile pe site. 

Viceprimara capitalei, Irina Gutnic, declara în luna martie că „calitatea apei în municipiul Chișinău este conformă tuturor normativelor și standardelor, conform legii 182”. Ea mai spune că apa este testată zilnic, câte 8-12 probe sunt analizate la laboratoarele acreditate.  

CUM APA DIN NISTRU DEVINE POTABILĂ ÎN CHIȘINĂU?

Odată preluată din râul Nistru, apa este supusă unei dezinfectări primare, pentru a elimina primele impurități. Urmează procesul de sedimentare, unde toate particulele mai mari se lasă la fundul rezervorului. După aceasta, apa trece printr-un proces de coagulare, urmat de filtrare. În etapa finală de dezinfectare secundară, apa este tratată cu reagentul hipoclorit de sodiu, mai inofensiv decât clorul. Ulterior din rezervoarele de apă potabilă aceasta este pompată spre consumatorii finali.

În țara noastră calitatea apei este garantată de Legea 182, care include și două directive europene în acest sens.  

„Miroase a clor…” 

Liliana Carp, șefa secției de siguranța alimentelor în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ne-a explicat care este importanța clorului din apa de la robinet: „clorul rezidual, potabil, asigură că apa este pură din punct de vedere microbiologic; adică nu conține microorganisme patogene.” 

Folosirea filtrelor individuale poate fi soluția pentru îmbunătățirea gustului și mirosului apei, însă, după cum spune Liliana Carp, „dacă filtrul este setat să scoată clorul din apă potabilă,  atunci apa trebuie consumată imediat sau la scurt timp. Pur și simplu, dacă apa filtrată are o perioadă în care se păstrează 2-3 zile după asta să consumă, evident că acolo se dezvoltă bacterii.” 

Conținutul de clor în apă este supus unui control riguros, adaugă experta, în apă concentrația maximă este de 0,3 mg/l și este inofensiv pentru majoritatea consumatorilor, însă sunt și contraindicații. 

„Nu se recomandă copiilor mici, foarte mici de 1-2 ani, de asemenea contraindicații pot fi pentru persoanele care suferă de anumite dereglări gastrointestinale”, explică specialista. 

Țevi mai noi, mai vechi  

Mulți chișinăuieni spun că nu beau apă direct de la robinet din cauza țevilor vechi. „Știu că sistemele de canalizare sunt de când Lenin, și chiar dacă e filtrată ajunge prin niște țevi ruginite și vechi”, spune o locuitoare a capitalei cu care am stat de vorbă. 

Liliana Carp a confirmat că rețelele vechi pot fi o sursă de contaminare pentru apă, „din câte am văzut eu, în Chișinău, în multe părți, se schimbau rețele de apeduct, am observat chiar la Botanica se schimbau rețele de apeduct, mai ales acelea magistrale, care aduc cantitatea mai mare de apă la locuințe.” 

În 2023 „Apă-Canal Chișinău” a investit peste 4 milioane de lei pentru întreținerea rețelei existente și 700 de mii pentru construcția rețelei noi.  

În 2022 s-au investit 95 de milioane de lei din sursele financiare proprii și 72 de milioane grant de la Fondul Ecologic Național, pentru construcția rețelei. 180 mln lei din fonduri proprii și aproape 200 mln credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au fost folosite pentru întreținerea rețelei existente. 

Apa de la robinet, opțiunea ecologică 

Din punct de vedere ecologic, folosirea apei de la robinet ajută la minimizarea generării de plastic. Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu, spune că diferența e importantă chiar și atunci când comparăm apa îmbuteliată în recipiente de plastic de 10 litri sau cele de 0,5 l sau 1 litru. „Evident că generăm o cantitate foarte mare de deșeuri de plastic, care nu tot timpul sunt reciclate și ajung la groapa de gunoi.” 

În rapoartele prezentate de Agenția de Mediu aflăm că în 2022 au fost generate 2120 tone pentru ambalajele din plastic, în comparație cu 2035 de tone de ambalaje de plastic din 2021. 

Cât costă să bei apă cumpărată, de la robinet sau filtrată? 

Specialiștii recomandă să bem 2 litri de apă pe zi. Noi am calculat care va fi diferența de preț în funcție de sursa apei și volumul buteliei cumpărate. 

În medie pentru 2 litri din buteliile de 19 litri costul va fi de aproximativ 6 lei, la magazin vom achita circa 20 de lei, iar în cafenele 80 de lei.  

În același timp 2 litri de apă de la robinet costă 2 bani. Dacă adăugăm costul filtrului, pentru aceeași cantitate de apă achităm aproximativ 1,15 lei. 

În Chișinău sunt deschise 7 cișmele cu apă potabilă, amplasate în parcurile capitalei. Acestea sunt aprovizionate cu apă din rețea. 

Atât apa din robinet, cât și apa îmbuteliată, sunt extrase din surse naturale. Diferența este doar că apa îmbuteliată provine din fântâni de mare adâncime, iar apa potabilă din robinet este din râuri. 

Apă fără filtre 

Atât Liliana Carp, cât și Elena Culighin, afirmă că aleg pentru consumul personal apa de la robinet. „O consum direct, nu o purific cumva, fiindcă e verificată”, ne-a spus Elena.  

Liliana adaugă: „o las puțin să stea, după asta o consum. Nu am filtru acasă și nu filtrez apa, eu consum apă crudă.” 

Specialiștii recomandă să nu cumpărăm filtre până la verificarea apei în laborator, acest lucru ne-ar ajută să economisim timp și bani. 

Dacă ai dubii, apa poate fi testată și raportată la distribuitorul de apă. 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Chișinău, dar am dobândit experiență media și în cadrul unui program Erasmus la Bruxelles. Din 2022 lucrez în jurnalismul video. Temele care mă pasionează sunt egalitatea de gen, ecologia, drepturile omului și educația. La Moldova.org dau voce poveștilor ce nu sunt auzite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.