APCE ar putea recomanda Rusiei evacuarea neintirziata a fortelor militare din Moldova

Sesiunea de vara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a inceput luni la Strassbourg. Potrivit agendei, la sesiunea curenta APCE va recomanda Federatiei Rusie retragerea neintirziata a trupelor rusesti de pe teritoriul Moldovei.

Republica Moldova va fi reprezentanta la Strassbourg de catre deputatii Dumitru Prijmireanu si Vlad Cubreacov. Ultimul va avea o interventie in care va cere Moscovei explicatii de ce nu a intreprins nici o masura pentru a retrage fortele militare si munitiile de pe teritoriul Moldovei din stinga Nistrului. Cubreacov se va adresa, totodata, Comitetului de ministri al Consiliului Europei de la care va cere o apreciere fata de atitudinea Federatiei Ruse in raport cu angajamentele anterioare referitoare la evacuarea trupelor din Moldova.

Problema retragerii militare a Rusiei din raioanele de est ale Moldovei va fi dezbatuta, de asemenea, in contextul unui raport efectuat de APCE despre modul de onorare a angajamentelor Rusiei fata de Consiliul Europei. Daca proiectul de rezolutie va fi acceptat in varianta raportorilor, atunci APCE va recomanda Moscovei sa retraga imediat trupele din Moldova, proces pe care Rusia ar fi trebuit sa-l finiseze in octombrie 1997. APCE va mai recunoaste ca Rusia nu a depus eforturi pentru reluarea procesului de evacuare a trupelor sale din Moldova. De asemenea, in contextul cazului Ilascu, asupra caruia Curtea Europeana pentru Drepturile Omului s-a pronuntat anterior, Rusiei i se va cere sa colaboreze cu CEDO si sa se abtina pe viitor de la tergiversarea activitatii Curtii, precum si sa respecte deciziile acesteia.

Deputatii APCE vor mai discuta evolutia reformei constitutionale din Armenia, contributia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare la progresul economic in Europa centrala si de est, situatia statelor din Asia centrala si Kosovo. Sesiunea de vara a APCE se va incheia la 24 iunie curent.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.