Guvernul a aprobat astăzi proiectul Legii cu privire la Procuratură. Documentul prevede un nou mecanism de numire a Procurorului General, modificarea sistemului procuraturii, dar şi majorarea cu începere din 1 ianuarie 2016 a salariilor procurorilor.
Astfel, documentul prevede ca Procurorul General va fi numit în funcție, pentru un singur mandat de șapte ani. Candidatul la funcția respectivă va fi selectat prin concurs public, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit unei propuneri a premierului, concursul va putea fi vizualizat de internauţi în regim on-line.
De asemenea, procurorul care va fi eliberat din serviciu pe motive compromiţătoare va pierde dreptul la toate garanţiile speciale.Totuşi, noul mecanism de numire a Procurorului General va intra în vigoare doar după ce deputaţii vor opera şi modificările respective în Constituţia Republicii Moldova.
Vladimir Grosu, ministru al Justiției, a declarat la ședința Guvernului că proiectul prevede că sistemul procuraturii va fi alcătuit din Procuratura Generală, procuraturi specializate și cele teritoriale. Mai exact, vor exista două procuraturi specializate: cea anticorupție și cea pentru cauze speciale.
Proiectul mai prevede majorări salariale pentru procurori. Leafa acestora va fi stabilită în funcție de salariul judecătorului. De exemplu, salariul procurorilor din Procuratura Generală și procuraturile specializate va constitui 90 la sută din salariul judecătorului Curții Supreme de Justiție. Astfel, dacă legea va fi aprobată un salariu de procuror ar putea ajunge la 8 mii de lei începând cu1 ianuarie 2016.
Precizăm că reforma procuraturii este o condiţie prevăzută în Matricea de politici – anexă a Acordului de suport bugetar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.