Arhitectură orientală în Chişinău

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — O clădire mai puţin obişnuită pentru o ţară europeană şi cu populaţie majoritară de creştin-ortodocşi, este cea a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Inspirat din arhitectura arabă-mauritană sediul muzeului este o prezenţă exotică, deosebită dar şi extrem de frumoasă pentru capitala ţării noastre.

Dacă în marea majoritatea a cazurilor muzeele sunt amenajate în clădiri care au fost construite în alte scopuri, atunci cazul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală este o excepţie (care întăreşte regula), clădirea acestuia fiind construită între anii 1903-1905, special pentru constituirea unui muzeu.

Este cel mai vechi muzeu de pe teritoriul republicii Moldova. A fost fondat, mai întâi, ca Muzeu Agricol, lărgindu-şi treptat domeniul de activitate şi îmbogăţindu-şi colecţia patrimoniului deţinut.

În prezent muzeul deţine circa 135 mii de piese de importanţă naţională şi internaţională. Piesele din colecţiile muzeului au fost prezentate la diferite expoziţii din mai multe ţări din Europa, Asia, America şi Africa.

În incinta muzeului sunt amenajate mai multe expoziţii temporare, dar în orice timp al anului şi în orice oră a zilei poate fi admirată expoziţia permanentă a muzeului cu genericul „Natura. Omul. Cultura” cu o suprafaţă de 2000 de metri pătraţi.

Un sondaj sociologic făcut în rândul populaţiei din Chişinău a scos la iveală că moldovenii nu sunt atraşi în mare măsură de vizitarea muzeelor, de multe ori acest lucru este făcut de către copii, elevi, impuşi de profesori. Dar şi aşa, liderul vizitatorilor primiţi per zi este Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală.

Păcat de interesul scăzut pentru istoria neamului nostru, pentru vestigiile arheologice şi pentru operele de artă care stau să se prăfuiască în sălile muzeelor din Chişinău, în timp ce uşile muzeelor europene sunt rupte de fluxul mare de vizitatori. Poate că ar trebui să ne întoarcem şi noi cu faţa spre valorile poporului nostru, m ai ales că în pe teritoriul muzeului de Etnografie şi istorie Naturală se găseşte o Grădină Botanică şi un Vivariu – o expoziţie permanentă de păsări rare şi exotice, reptile, peşti.

Vizitaţi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.