Arma “anti-Gazprom” testată în Lituania

Republica Lituania va închiria de la compania norvegiană Hoehg LNG o platformă plutitoare pentru a putea importa gaz natural lichefiat, au declarat, sursele locale, citate de mass-media rusă. Anterior, şi în regiunea Marii Negre, state riverane precum Ucraina, Romania şi Bulgaria şi-au exprimat dorinţa de a cumpăra gaz lichefiat, chiar dacă lucrurile nu au mers în acest caz mai departe de simple intenţii.

La Vilnius, afacerea cu participarea Norvegiei este considerată un pas menit să distrugă monopolul companiei ruse Gazprom. Compania lituaniană de stat Klaipedos Nafta va primi în leasing pe 10 ani o navă pentru păstrarea şi regazificarea de gaz natural lichefiat (FSRU), cu o capacitate de 170.000 de metri cubi, la preţul de 156.200 de dolari pe zi.

"Acesta este preţul pieţii. Afacerea este una cinstită şi pentru noi, şi pentru Klaipedos Nafta", a explicat directorul general al Hoeght LNG, Sveinung Stole, după semnarea acordului.

Nava urmează să fie adusă în portul Klaipeda până la sfârşitul lui 2014, iar Klaipedos Nafta ar putea să devină proprietara ei la finalul perioadei de leasing. "FSRU va ajuta Lituania să-şi reducă dependenţa faţă de singurul furnizor de gaz şi va oferi acces spre pieţele de gaz internaţionale", declară directorul general al Klaipedos Nafta, Rokas Masiulis. Potrivit acestuia, doar în primul an de activitate al FSRU compania sa îi va oferi Lituaniei circa 1 miliard de metri cubi de gaz.

Timp de un an, Lituania a consumat 3,4 miliarde de metri cubi de gaz, totul fiind importat din Rusia, ceea ce o face pe aceasta să-şi spună cuvântul în toate contractele semnate cu ei. În opinia înalţilor funcţionari lituanieni, importurile de gaz lichefiat vor pune capăt dominaţiei Gazprom pe piaţa de gaz a Lituaniei.

Astfel, ministrul energeticii al Lituaniei, Arvidas Sekmokas, a menţionat că afacerea est  ‘probabil cea mai mare reuşită’ în domeniul energetic, din momentul construirii, în 1999, a terminalului petrolier din Butinge de pe litoralul Baltic.

"Preţurile ridicate pe care le practică Gazprom ne-au determinat să creăm acest terminal pentru primirea de gaz lichefiat, terminal care va permite livrări sigure de gaz şi crearea unei pieţe în domeniu. Acest lucru va duce la scăderea preţurilor la gaz", este convins Sekmokas.

Între timp, Gazprom s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj, pentru a-şi proteja dreptul de control asupra gazo-ductelor din Lituania, drept pe care îl va pierde odată cu amendamentele la legislaţia UE. 
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.