Articolul 16 din Codul Civil limiteaza libertatea de exprimare

Vineri, la Hotelul „Leogrant”, mai multi jurnalisti si juristi, precum si reprezentanti ai societatii civile, au discutat proiectul de lege privind completarea articolului 16 din Codul Civil – „Apararea onoarei, demnitatii si reputatiei profesionale”. Participantii la dezbatere, cu genericul „inca o data despre art. 16 al Codului Civil si libertatea de exprimare in presa: juristi si jurnalisti fata in fata”, au aratat ca acest articol contine notiuni confuze care de multe ori sunt in defavoarea reprezentantilor presei si asta pentru ca exista un grad mult prea inalt de protectie a onoarei, demnitatii si reputatiei persoanelor publice. Or, functionarii si persoanele publice trebuie sa constientizeze ca, acceptind acest statut, sunt mai mult expusi criticilor decit persoanele obisnuite.

O alta critica adusa articolului 16 este lipsa plafonului maxim pentru defaimare. Unii juristi si reprezentanti ai societatii civile au mentionat ca nu este necesara o astfel de limitare numai in statele democratice, unde exista o justitie independenta. Alti vorbitori considera ca acesta nu este si cazul R. Moldova, unde oricine poate cere in instanta repararea prejudiciilor morale prin sume exorbitante.

Jurnalistii au mai aratat ca, actualmente, juristii nu fac o distinctie clara intre declaratiile lor si declaratiile persoanelor terte. Astfel, reprezentantii presei sunt dati in judecata si pentru opiniile pe care le exprima alte persoane. in consecinta, acest articol limiteaza dreptul de expresie, care este un drept aproape absolut intr-o societate democratica.

Potrivit Oliviei Pirtac, jurist la Centrul Independent de Jurnalism, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului recomanda sa se faca o distinctie clara intre fapte si judecati de valoare. CEDO ia in discutie bunavointa si rea-vointa cu care a fost scris materialul. La noi, insa, sustine expertul, „presa a pierdut marea majoritate din cazuri privind defaimarea”.

Concluziile formulate in cadrul dezbaterii, urmeaza sa fie inaintate parlamentului, unde, la 20 iulie, va fi examinat acelasi proiect de lege privind completarea art. 16 din Codul Civil. / Valentina Basiul // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.