Asigurarea autovehiculelor va dubla veniturile companiilor de asigurari mari din Moldova

(Comentariu de Serghei BALABAN, observator al Agentiei INFOTAG)

Guvernul Moldovei a obligat companiile de asigurari sa utilizeze o schema unica de comercializare a politelor de asigurare de raspundere civila. Potrivit hotaririi aprobate, in anul 2006 asigurarea autoturismelor va costa 300-1100 lei, in functie de capacitatea motorului; a motocicletelor – 200-400 lei; a mijloacelor de transport pasageri – 1000-2000 lei, in functie de numarul de locuri; a tractoarelor – 400-1000 lei. Detinatorii altor mijloace de transport vor avea de platit 800-2200 mii lei, in functie de masa vehiculelor.

Pentru detinatorii straini, care vor aduce provizoriu automobile pe teritoriul tarii sau il vor tranzita cu ele, primele anuale de asigurare obligatorie de raspundere civila vor fi cu 75% mai mari fata de cele mentionate.

Inovatia vine dupa ce in septembrie 2005 Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala o hotarire de Guvern anterioara care reglementeaza vinzarea politelor de asigurare de raspundere civila si care s-a soldat cu crearea unui vid legislativ si administrativ pe piata.

Companiile nu reuseau sa mentina acelasi tarif pentru servicii, in ciuda multiplelor incercari de a se intelege in acest sens. Cele care nu prea reuseau sa supravietuiasca, recurgeau la dumping si reduceau valoarea politei cu pina la 40%, punind in pericol rentabilitatea afacerii, deci, si siguranta lor financiara.

Odata cu anularea modului de stabilire a tarifelor de catre instanta, asiguratorii au fost obligati sa achite despagubiri fara a tine cont de uzura autovehiculului deteriorat, precum si prejudiciul adus sanatatii celor care au suferit de pe urma accidentului.

Indignarea companiilor a depasit orice limite. Conducatorii lor declarau ca daca situatia nu se va schimba, ei vor refuza sa mai asigure automobile. Majoritatea asiguratorilor au adoptat sistemul contractual in relatia cu clientela. Contractele erau folosite, in principal, pentru a stabili limitele prejudiciului pasibil de recuperare. in ce priveste contractul propriu-zis, companiile nu au nevoie de el, pentru ca acesta stabileste multe (nici pe departe toate) aspecte ale relatiei client-companie, fiind o proba incontestabila in cazul unor procese judiciare.

De la o luna la alta, suma totala a prejudiciului despagubit clientilor era in crestere, companiile pomenindu-se astfel in pericolul de a da faliment. Acum ponderea pietei asigurarilor obligatorii este de circa 20%, iar pentru unele companii – de peste 50%. Daca mai inainte principalul „atu” invocat de asiguratori in scop de publicitate era rapiditatea recuperarii prejudiciului (10-20 de zile), acum acestia sint nevoiti sa-l treaca sub tacere, aminind momentul efectuarii platii cit este cu putinta.

(Puteti citi textul complet al comentariului, daca ati incheiat un contract de deservire informationala cu Agentia INFOTAG)  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare