Asociaţia Presei Independente cere deetatizarea publicaţiilor

 De Luminiţa Gusina

Asociaţia Presei Independente (API) a trimis spre examinare, Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova, proiectul de lege cu privire la deetatizarea publicaţiilor periodice obşteşti. Anterior, proiectul a fost studiat cu utilizatorii de produse mass media şi analizat în cadrul Grupului de Lucru Public-Privat pentru Fortificarea Presei.

Proiectul prevede stabilirea sistemului legal de schimb a publicaţiilor periodice din proprietatea publică în alte moduri de însuşire. În acest fel, periodicile locale şi regionale vor putea fi restructurate în monitoarele legale ale municipiilor şi raioanelor sau vor fi privatizate. Dacă se vor înregistra cazuri în care nici o metodă, din cele două, nu va fi pusă în practică de către organele ce editează ziarele din finanţe publice, aceste publicaţii nu vor mai apărea.

Standartele europene şi internaţionale nu permit subvenţionarea publicaţiilor din bani publici şi stipulează oferirea subvenţiilor tuturor ziarelor în mod legal, din punct de vedere administrativ sau economic, în scopul creării unui regim loial de concurenţă între scrierile de stat şi cele private. În Rezoluţia 1666 din 2009, cu privire la activitatea instituţiilor democratice din Republica Moldova, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat oficialităţilor moldoveneşti “să continuie reforma presei naţionale şi locale, favorizând pluralismul mediatic atât prin lege, cât şi prin practică şi să… deetalizeze în acelaşi timp presa scrisă şi audiovizuală  controlată şi finanţată de către autorităţile publice locale”.

La momentul actual, în Republica Moldova se editează aproximativ 40 de publicaţii finanţate total sau parţial din banii obşteşti. În majoritate fiind ziarele consiliilor raionale şi municipale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.