Astazi este necesar de a ne inlatura de la politica de confrontare intre Rusia, Ucraina si Moldova

Coresp. "Novosti – Moldova"&nbspGhenadie Tudoreanu /. Astazi este necesar sa ne indepartam de politica confrontaiarii intre Rusia, Ucraina si Moldova, si sa punem accentul pe solutionarea problemelor comune, orientate spre consolidarea relatiilor traditionale si cooperarea reciproc avantajoasa. Aceasta opinie si-au expus-o participantii la conferinta internationala "Integrarea europeana a tarilor din Europa de Est: problemele social-economice si realitatile".

Dupa cum transmite agentia "NOVOSTI-MOLDOVA", organizator al forumului, care a fost luni inaugurat la Chisinau, a devenit Fundatia "Europa Libera – Moldova". La el au participat experti internationali, precum si deputati in Duma de Stat a Federatiei Ruse, in Rada de Stat a Ucrainei si in Parlamentul Moldovei.

in opinia cunoscutului politolog rus Serghei Kurghinean, "astazi multe state postsovietice au declarat despre integrarea lor europeana, ca despre o directie strategica de dezvoltare. Concomitent, politicienii, care au declarat acest curs, nu intotdeauna vorbesc despre consecintele pozitive si negative ale acestei decizii. Cu atit mai mult se straduie sa nu atraga atentie asupra problemelor interioare ale Uniunii Europene, asupra contraditiilor ce se desfasoara intre tarile vechii Europe si asa-numitele state noi europene, care conforma orientarea proamericana, precum si asupra proceselor de globalizare a economiei mondiale si aparitiei noilor lideri si centre in ternationale". De aceea, dupa cum considera politologul, este necesar de a-si edifica relatiile, "contind nu pe o zi, dar, ca minimum, pe o perspectiva de durata medie".

Deputatul in Parlamentul Moldovei, liderul Partidului Social-Democrat Dumitru Braghis si-a expus opinia ca procesul integrarii europene este destul de complicat, dar "in pofida unui sir de momente negative, cu care ar putea sa se confrunte republica ce va pasi pe aceasta cale, efectul pozitiv de pe urma tendintelor spre aceasta si realizarea planului Moldova-UE este cu mult mai mare". in orice caz, in opinia lui Braghis, crearea unui cadru legislativ comun va permite de a moderniza economia nationala, de a spori competitivitatea ei si de a atrage investitii straine in tara.

intre timp Moldova, dupa cum a mentionat Braghis, integrindu-se in UE, conteaza pe relatii de prietenie si reciproc avantajoase cu Federatia Rusa, partener vechi si de nadejde al republicii.

Spre regret, a mentionat liderul Patridului Democrat din Moldova Dumitru Diacov, "astazi se atesta o tendinta negativa, cind tara ce adereaza la UE, este in opozitie Federatiei Ruse, si invers". in opinia lui Diacov, aceasta situatie conduce la rezultate negative, fapt ce ne impune sa vorbim despre avantajul, ratat de parti, deoarece fiecare dintre ele este interesata in dezvoltarea relatiilor.

"Acum si la Moscova, si la Kiev, si la Chisinau este constientizata ineficienta mecanismului CSI, dar nimeni n-a propus un model mai rational si pragtic, care ar tine cont de toate realiile zilei de astazi si interesele nationale ale republicilor, in trecut parti componente ale unei tari mari", – a mentionat deputatul. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.