Atingeţi istoria (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Locul unde puteţi atinge istoria cu mâna, unde spiritul medieval încă mai pluteşte în aer şi unde trecutul devine prezent este cetatea Făgăraşului, cea mai importantă cetate în regiunea Făgăraşului, România.

Nu vă aşteptaţi la încăperi luxoase, picturi sau tronuri dar veţi găsi un bastion al istoriei, încercat în luptă. Simplitatea şi senzaţia că totul s-a încheiat cu puţin timp în urmă sunt fabuloase. Veţi găsi încă într-un colt spânzurătoarea ce vă va da poate fiori dacă vă imaginaţi mulţimea, călăul, osânditul şi veţi găsi ziduri din piatră cioplită ce vă va duce cu gândul la efortul construcţiei acestei fortificaţii. Paşii pe podeţul de deasupra apei ce înconjoară cetatea vă va rupe de lumea actuală pentru a vă transpune în trecut.

Istoria cetăţii Făgăraşului începe în sec XII – XIII, când, pe locul actualei cetăţii de piatră, a fost construită o cetate din lemn şi pământ, înconjurată cu un val de pământ şi palisadă. Din păcate avem puţine informaţii despre această primă fortificaţie a Făgăraşului, şi acelea în urma unor săpături arheologice care au scos la iveală trunchiurile de copaci din care era alcătuită palisada.

Construcţia cetăţii de piatră din Făgăraş a început în anul 1310, când Ladislau Kan , voievod al Transilvaniei, a început construcţia primului turn al cetăţii ( Turnul Roşu), turn care va avea rolul de donjon. După această construcţie nu mai avem date sigure privind următoarele faze de construcţie ale cetăţii până în sec. XVI, deoarece cetatea va intra sub stăpânirea domnilor Ţării Româneşti.

De-a lungul existenţei sale, cetatea Făgăraşului a avut un rol deosebit de important în apărarea Transilvaniei, fiind cea mai bine apărată fortificaţie din sudul Transilvaniei. Ea a suportat de-a lungul istoriei sale numeroase asedii din partea: turcilor, maghiarilor, românilor, austriecilor, asedii care s-au soldat toate cu un eşec, cetatea nefiind niciodată cucerită prin forţa armelor, doar în câteva cazuri fiind nevoită să cedeze datorită trădărilor.

Cetatea este cea mai bine conservată de pe teritoriul Europei, însă are nevoie şi ea de o reconstrucţie capitală.
Întreaga cetate impresionează profund privirea turiştilor veniţi aici prim măreţia ei şi aroma istorică pe care o împrăştie la mii de kilometri. Acea stă aromă se simte bine şi în Chişinău deoarece se află la doar 497 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.