Atmosferă tensionată între Israel şi SUA

De Sebastian Engelbrecht / Alexandra Sora, Ovidiu Suciu

Anunţarea planurilor israeliene de a construi noi locuinţe în Ierusalimul de Est tocmai în timpul vizitei vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, a afectat relaţiile israeliano-americane.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a comentat recentele neînţelegeri dintre Israel şi Statele Unite în felul următor:

"Este vorba de un incident regretabil, în spatele căruia nu se află nicio intenţie rea. Incidentul a fost dăunător şi sigur că nu ar fi trebuit să se producă. Un grup din guvern a primit deja sarcina să elaboreze moduri de operare care să împiedice astfel de probleme pe viitor."

În a doua zi a vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden în Israel, Ministerul israelian de Interne şi-a făcut publice planurile de a edifica 1.600 de noi locuinţe în Ierusalimul de Est, în cartierul Ramat Shlomo. Biden venise în Israel pentru a anunţa reînceperea negocierilor de pace cu palestinienii, însă aceştia din urmă nu sunt dispuşi să reia negocierile decât cu condiţia ca israelienii să renunţe la planurile de extindere a aşezărilor evreieşti în Ierusalimul de Est, care le-ar reveni palestinienilor în cazul unei divizări a oraşului în vederea încheierii unui acord de pace între cele două tabere. Biden a condamnat planurile israeliene de construcţie, iar premierul israelian Netanyahu şi-a cerut scuze pentru momentul inoportun al anunţării acestor proiecte.

Hillary Clinton: "Gestul a fost jignitor"

Mulţi comentatori opinează că nu este vorba, de fapt, de o coincidenţă nefericită, ci de o încercare a ministrului de Interne, Eli Yishai, de a împiedica reluarea negocierilor de pace, din moment ce partidul pe care îl conduce, Shas, luptă împotriva unei împărţiri a Ierusalimului într-o parte israeliană şi una palestiniană în cazul unui posibil acord de pace.

Netanyahu a sperat că va putea aplana tensiunile încă în timpul vizitei oficiale a vicepreşedintelui Statelor Unite în Israel, dar acestea s-au intensificat ulterior. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, i-a făcut reproşuri premierului israelian într-o lungă convorbire telefonică. Şefa diplomaţiei americane s-a arătat indignată, declarând pentru postul CNN:

"Anunţarea extinderii aşezărilor evreieşti într-o zi în care vicepreşedintele american se afla în Israel a fost jignitoare. Momentul a fost extrem de dificil şi nefericit pentru toţi cei implicaţi."

Netanyahu s-a arătat îngrijorat de cuvintele dure ale lui Hillary Clinton şi a purtat convorbiri telefonice cu cei mai importanţi aliaţi din Europa. În discuţiile cu şefa guvernului german, Angela Merkel, şi cu premierul italian, Silvio Berlusconi, Netanyahu a recunoscut că s-a produs un "incident penibil" şi a adăugat că i-a cerut scuze vicepreşedintelui american, Joe Biden.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.