Comisia Electorala Centrala (CEC) nu detine suficiente parghii pentru a-i pedepsi pe concurentii electorali care incalca legislatia, a declarat, vineri, Iurie Ciocan, secretarul CEC, in cadrul unei mese rotunde, organizata de catre Fundatia „Eurasia” in Moldova si „Coalitia-2007”. „Daca mi s-ar lipi mie pe frunte un afis electoral al unui candidat, nu as putea sa-l sanctionez. Codul Electoral imi permite sa-l avertizez si sa-l dau in judecata, dar nicidecum sa-l exclud din cursa electorala”, a adaugat Ciocan.
Potrivit lui, fortele de ordine dezlipesc regulat afisele din jurul cladirii CEC-ului, dar acestea reapar. In cadrul dezbaterilor, mai multe formatiuni politice au invinuit Comisia ca nu sanctioneaza stafful lui Iordan, care incalca legislatia. In replica, Ciocan a mentionat ca, in ajun, primise un raport de la Ministerul Afacerilor Interne cu persoanele sanctionate pentru ca au lipit afise electorale in locuri neautorizate. „Pot sa va asigur ca mai multi membri din stafful acestui candidat au fost amendati cu cate 200 de lei”, a declarat reprezentantul CEC. Ciocan a anuntat ca, pentru prima data, de cand exista aceasta autoritate publica, a fost exclus din cursa electorala un candidat independent din raionul Ocnita, care a comis numeroase iregularitati.
Reprezentantii mai multor partide de opozitie s-au aratat nemultumiti de faptul ca presedintele parlamentului Marian Lupu figureaza intr-un spot electoral al candidatului comunistilor la primaria capitalei. Ei considera ca aceasta este o incalcare a legislatiei in vigoare si califica acest lucru drept o „manipulare” si „transfer de imagine”. Dar secretarul Comisiei a replicat ca, potrivit legislatiei electorale, cetateanul Marian Lupu are tot dreptul sa faca agitatie pentru un anume candidat, doar ca in spoturi nu trebuie sa fie utilizata simbolica statului, cladirile structurilor de stat, primariei.
Paul Strutzescu, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului, a relatat despre mai multe incalcari electorale, care au fost inregistrate in zilele de 1 si 9 mai. Printre acestea se numara si „intamplarea” ca PCRM sa figureze primul pe liste in majoritatea localitatilor, amplasarea de panouri dedicate Zilei de 9 mai, distribuirea de ajutoare umanitare veteranilor, utilizarea resurselor administrative, precum si diverse presiuni care se fac asupra unor functionari publici pentru a-i determina sa sustina un anume candidat electoral. Iar Vlad Turcanu, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a spus ca va propune colegilor sai din CCA sa discute despre un posibil avertisment dat acelor posturi de radio si TV care favorizeaza, direct sau indirect, un anume partid politic.
Astazi, „Coalitia-2007” va lansa cel de-al doilea raport al observatorilor campaniei electorale si cel de-al treilea raport de monitorizare a presei in perioada campaniei. // Timpul