Au fost parafate doua acorduri cu BM

Guvernul Republicii Moldova si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare /Banca Mondiala/ au parafat un Acord de finantare pentru Proiectul de control al gripei aviare si pregatirea pentru combaterea pandemiei umane. Documentul a fost semnat in cadrul Programului global pentru gripa aviara al Bancii Mondiale.

In cadrul unei conferinte de presa, Paul Bermingham a subliniat ca valoarea totala a proiectului este de 10,6 milioane dolari. Finantarea proiectului de catre AID este de 8 mln dolari, dintre care 4 mln dolari vor fi acordati sub forma de credit si 4 mln – grant. Cofinantarea constituie 2,6 mln dolari din partea Guvernului Japoniei, UE, USAID si a Guvernului Republicii Moldova. Perioada de implementare – iulie 2006 – decembrie 2009. Bermingham a mentionat ca obiectivul proiectului este de a minimaliza incidenta gripei aviare. Pentru a realiza acest deziderat, proiectul va sprijini supravegherea focarelor acesteimaladii si va asista focarele de imbolnavire. Responsabili de implementarea documentului sint Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare si Ministerul Sanatatii si Protectiei Sociale.

Proiectul include patru componente: sanatatea animalelor; sanatatea populatiei; sensibilizarea opiniei publice; suport la implementare, monitorizare si evaluare. Rolul BM in R. Moldova in raport cu GAEP este mobilizarea mijloacelor, a expertizei tehnice si crearea parteneriatelor cu donatori si agentii tehnice.

Un Acord de procurare a reducerii emisiilor pentru Proiectul de conservare a solului in Moldova a fost parafat intre Agentia de Stat pentru Silvicultura “Moldsilva” si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), ca mandatar al Fondului BioCarbon. Acordul a fost semnat de Anatol Popusoi, director general al Agentiei de Stat “Moldsilva”, iar in numele Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare /AID/ si al BIRD, de catre Paul Bermingham, director regional al Bancii Mondiale pentru Belarus, Ucraina si Moldova.

Proiectul vizeaza restabilirea, mentinerea si gestionarea padurilor naturale pe 6 mii ha, pentru a indeparta carbonul din atmosfera, in corespundere cu Protocolul de la Kyoto si, de asemenea, restabilirea padurilor – cea mai economica utilizare a paminturilor in regiune. Proiectul va contribui la durabilitatea ecologica pe termen lung a Moldovei, precum si la reducerea proceselor de schimbare a climei la nivel mondial. Conform acordului, Fondul BioCarbon va procura in fiecare an reduceri ale emisiilor de bioxid de carbon generate in regiunea proiectului. Acordul va fi implementat in anii 2006-2015, si prevede un volum minim de procurari agregate egal cu 600 mii tone, cu o optiune “call” pentru inca 250 000 tone. Fondul BioCarbon ofera o finantare totala de aproximativ 2,5 milioane dolari, pentru procurarea cantitatii de baza. Proiectul va fi in practica de “Moldsilva”, responsabila de crearea si intretinerea plantatiilor forestiere. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare