Au sfidat autoritățile centrale! Cum a decurs referendumul din Găgăuzia

Au sfidat decizia judecătoriei din Comrat, care a declarat referendumul ilegal, și au participat la plebiscit. Locuitorii din UTA Găgăuzia s-au prezentat la urne astăzi, 2 februarie, pentru a decide orientarea regiunii către Uniunea Euroasiatică sau Uniunea Europeană.

Potrivit site-ului regional gagauzinfo.md, prezența la urne a fost de 70, 42%, ceea ce înseamnă 70, 777 de votanți. Pe listele electorale au fost incluse 90, 924 de persoane, iar pe listele suplimentare au votat 9, 578 de oameni.

Sursa menționează că cea mai bună prezență la vot s-a înregistrat în raionul Ceadâr-Lunga (77, 8%) și raionul Comrat (68, 2%). Mâine dimineață vor fi anunțate rezultatele așa zisului referendum.

Referendumul a fost comentat și de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a scris pe rețeaua de socializare Facebook că plebiscitul a avut loc “cu o participare fără precedent”.  “Moldovenii pro-europeni sunt înfuriați. Să așteptăm rezultatele și atunci vom înțelege de ce au fost deranjați oficialii de la Chișinău”, a adăugat acesta.

De ce s-a ajuns la această situație de criză? Autoritățile RM nu au o politică națională. Deși în structura executivă republicană există un Birou pentru Relații Interetnice, el este la fel de ineficient ca și Biroul pentru Reintegrare. Cu toate că Șeful acelui Birou ar trebui să elaboreze programe în cadrul politicilor de multiculturalism, aplicate, în pofida unor critici, în UE, SUA și alte state avansate, și care au ca scop consolidarea națiunii civice a fiecărui stat. Șeful Biroului respectiv ar trebui să se deplaseze săptămânal la Comrat, Taraclia ș.a. pentru a explica minoritarilor etnici acțiunile autorităților de la Chișinău, pentru a le afla doleanțele și pentru a le transmite factorilor de decizie la nivel național, așa încât deciziile luate să aibă suport în societate. Nu există o asemenea abordare în RM. În condițiile unui stat capturat, guvernanților pur și simplu nu le pasă de ceea ce cred cetățenii – fie că aparțin poporului titular, fie că aparțin minorităților etnice“, a comentat politologul Aurelian Lavric pentru Moldova.ORG

Menționăm că anterior Vlad Filat a declarat că în spatele acțiunilor ilegale din Găgăuzia se află membri ai Partidului Comunist. La referendumul de astăzi au participat și deputați comuniști și socialiști, care au încurajat populația să se prezinte la vot.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.