Avortul, pe buletinul de vot în 10 state din SUA. Șapte au decis să păstreze dreptul femeilor de a decide

În timp ce toată atenția publică era ațintită asupra alegerilor prezidențiale și lupta dintre Donald Trump și Kamala Harris, în 10 state americane se mai dădea o bătălie pe buletinul de vot: cea pentru dreptul femeilor de a decide ce fac cu propriul corp. 

Asta se întâmplă după ce decenii la rând mișcarea anti-avort din Statele Unite ale Americii a lucrat pentru a anula decizia Roe v. Wade, hotărârea Curții Supreme care determina accesul la avort ca drept fundamental. Acest lucru i-a reușit în 2022, iar 13 state s-au grăbit să interzică total sau parțial avortul. Acum însă, mișcarea care țintește drepturile femeilor își propune să folosească guvernul federal, adică sprijinul direct al președintelui, pentru a interzice avortul în restul țării. Ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă lucrurile s-ar putea schimba. Dar să le luăm la rând. 

Scurt istoric al avortului în SUA

În secolul 18, întreruperea unei sarcini în SUA nu era ilegală și nici controversată. Dar lucrurile s-au schimbat peste un secol, când acest drept a ajuns în vizorul politic. „Adeseori vedem perioade de toleranță urmate de perioade de represiune. În acest moment însă este foarte multă represiune și cel mai des acestea sunt axate pe drepturile femeilor”, a declarat pentru National Geographic Lauren MacIvor Thompson, istorică a drepturilor femeilor și a sănătății publice. 

În perioada 1860-1880 au fost adoptate cel puțin 40 de legi care interziceau sau restricționau avortul. Iar Legea Comstock din 1873 interzicea răspândirea de materiale „obscene”, inclusiv informații despre avort sau contracepție. Toate aceste interdicții au dus la avorturi clandestine, efectuate de medici doar femeilor care își permiteau financiar. Femeile cu venituri modeste apelau la rețete naturiste, utilizau substanțe dezinfectante și alte practici care le puneau viața în pericol.  

Cazul Jane Roe

Lucrurile s-au schimbat în 1970, după ce Jane Roe (pseudonim adoptat de judecători) a inițiat un proces împotriva lui Henry Wade, procurorul șef al districtului Dallas din Texas. Avocații femeii au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituțional dreptul femeilor de a decide dacă vor sau nu să avorteze. Trei ani mai târziu cazul a ajuns în fața judecătorilor Curții Supreme. 

În 1973 Curtea Supremă din SUA a decis că dreptul unei femei de a întrerupe sarcina este protejat de Constituția SUA. Hotărârea a rămas în istorie cu denumirea Roe v. Wade

Decizia a conferit femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni de sarcină, dar a permis restricții în al doilea trimestru și interdicții în al treilea trimestru. Totuși, în deceniile următoare această hotărâre a fost dezbătută continuu, iar în iunie 2022 a fost anulată la nivel federal. Astfel, decizia de a păstra dreptul la avort îi revine fiecărui stat.

Proiectul „puterii”

Deși peste 75% din americani susțin că Congresul nu ar trebui să adopte legea care ar interzice complet avorturile, Donald Trump este un susținător al mișcării anti-avort. Încă în 2020, el încuraja politicienii să adopte legislații care să interzică avortul în statele sale.

Mai mult, în urmă cu un an, a fost prezentat Proiectul 2025 de către o echipă conservatoare, apropiată de Trump. Documentul conține și subiectul legat de dreptul la avort, cuvânt menționat de cel puțin 200 de ori. Deși documentul nu cere o interdicție totală a avortului la nivel național, acesta propune retragerea de pe piață a pilulei de avort mifepristone, posibilitatea acestei pastile de a fi trimisă prin serviciile poștale și ca departamentul de Sănătate și Servicii Umane să dețină o bază de date cu toate femeile care apelează la procedura de întrerupere a sarcinii.  

Cum au votat cele 10 state

Și pentru că statele americane pot decide singure ce vor să facă la acest capitol, la 5 noiembrie, în 10 state a fost supus votului dreptul la avort. 

În Dakota de Sud, alegătorii au votat pentru interzicerea avortului, ceea ce înseamnă că statul va păstra una dintre cele mai stricte interdicții în ce privește întreruperea unei sarcini. Situația este similară în Nebraska și Florida, unde dreptul la avort nu a fost susținut, relatează Reuters

Avortul continuă să fie considerat legal și după scrutin în New York, Colorado, Maryland și Montana. La fel au făcut și alegătorii din Missouri și Arizona care au aprobat măsuri pentru a proteja sau pentru a extinde drepturile la avort. Iar voturile alegătorilor din Nevada urmează să modifice Constituția statului pentru a garanta dreptul la avort și ar garanta ca acest drept să nu mai fie anulat.

Până în acest moment, 13 state pun în aplicare interdicții în toate etapele sarcinii, decât dacă viața mamei este în pericol. Cu toate acestea, datele statistice arată că numărul de avorturi lunare în SUA a crescut ușor. Totuși, aceste interdicții au redus accesul la această procedură, în special pentru persoanele cu venituri mai mici.

„Femeile înstărite au reușit întotdeauna să facă avorturi, aproape întotdeauna fără penalizare. Dar vai de femeile singure, din clasa muncitoare… Au trebuit să lupte mult, altele chiar să moară pentru acces la avort în spital și pentru un drept care le aparține”, susține profesoara de istorie Mary Fissell. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.