Chişinău / Moldova.ORG/ — La sesiunea de bacalaureat din această primăvară au fost înregistrate mai multe cazuri de colectări de bani, în grup, care urmau să fie transmişi profesorilor pentru ca să ajute elevii la examen sau pentru a influenţa membrii comisiei şă mărească notele.
Ultimul caz de acest fel, înregistrat de către ofiţerii CCCEC, a fost cel al unei profesoare de la Şcoala nr. 44 din capitală, reţinută pentru trafic de influenţă. Aceasta a estorcat, de la un elev, 700 de lei pentru a facilita susţinerea, fără împedimente, a examenelor, sub pretextul că ar putea influenţa membrii comisiei formate din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi directoarea şcolii.
Pentru aceşti bani profesoara urma să favorizeze susţinerea cu note pozitive a examenelor, totodată urmând să asigure copierea la proba repetată de limbă română, preconizată pentru luni, 27 iunie.
În acest caz a fost iniţiată o cauză penală – „trafic de influenţă”. Operaţiunea a fost realizată de Centrul anticorupţie în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate.
Purtătorul de cuvânt a CCCEC, Angela Starinschi, a menţionat că “au fost înregistrate 58 de petiţii care sesizează cazuri de corupţie şi luare de mită. Dintre acestea, 45 – sunt anonime, iar 13 – semnate. Cele mai multe dintre sesizări au fost făcute în legătură cu încălcarea regulamentelor de examene care au fost transmise Ministrerului Educaţiei. Cazurile care au fost sesizate în legătură cu colectările ilicite de bani nu au putut fi demonstrate din cauza că acestea au fost post-factum”.
Angela Starinschi a mai spus că “cazurile în care s-a păstrat anonimatul sunt nedemonstrabile”, adăugând că “persoanele nu colaborează cu organele de drept şi nu-şi doresc decât să-şi resolve problemele personale”.