Politicile monetare ale Bancii Nationale a Moldovei (BNM) pentru 2006 au fost elaborate in baza pronosticurilor care prevad ca „inflatia anuala se va mentine in limitele de 8-10 la suta”.
Potrivit prognozelor, baza monetara se va majora pina la maximum 20 la suta, masa monetara (M2) va fi cuprinsa in limita maxima de 40 la suta, gradul monetizarii (raportul masei monetare M2 catre PIB) va fi de cel mult 35 la suta, iar nivelul rezervelor obligatorii se va conforma evolutiei situatiei macroeconomice. in realizarea politicii monetare pentru anul 2006, Banca Nationala va utiliza totalitatea instrumentelor de dirijare a lichiditatilor, inclusiv Certificatele BNM, depozitele plasate la banca, vinzarile din portofoliul BNM a HVS si operatiunile REPO de vinzare a HVS. in scopul mentinerii lichiditatii bancilor pe linga operatiunile REPO si creditele-depozite „overnight”, va fi implementat creditul „intraday”.
Rata de baza a BNM va fi considerata rata REPO de cumparare pe termen de doua luni a hirtiilor de valoare de stat, care va servi drept reper pentru determinarea ratelor la celelalte instrumente monetare.
La fel ca si in 2005, politica valutara a Bancii Centrale pentru anul curent va avea drept obiectiv mentinerea in continuare a regimului valutar flotant si va stabili cursul oficial al leului in raport cu dolarul SUA in baza cursurilor valutare preponderente pe piata valutara interna. Astfel, BNM isi rezerva dreptul de a efectua interventii valutare in scopul atenuarii fluctuatiilor excesive ale cursului. in calitate de instrumente ale politicii valutare vor fi utilizate interventiile directe pe piata valutara, inclusiv tranzactiile „forward” si operatiunile reversibile „swap”.
Conform acordului cu FMI, Banca Nationala va tinde sa mentina rezervele valutare internationale la un nivel acceptabil pentru acoperirea a 3 luni de import. Totodata, ea va continua plasarea activelor valutare proprii in instrumentele investitionale, care corespund criteriilor de siguranta si lichiditate. BNM intentioneaza sa finalizeze in 2006 implementarea noului sistem automatizat de plati interbancare, care are drept scop racordarea sistemului actual la standardele si practicile internationale, precum si accelerarea si eficientizarea platilor fara numerar.
Banca Nationala isi rezerva dreptul de a revedea pe parcursul anului politica monetara si valutara in cazul unor modificari de ordin macroeconomic, precum si in cazul reluarii finantarii Republica Moldova de catre institutiile financiare internationale.
in perioada ianuarie-noiembrie 2005, baza monetara s-a majorat cu 8,4 la suta (448,8 milioane lei), masa monetara, indicatorul M2 – cu 27 la suta (2,2 miliarde lei), iar in structura M2 cea mai mare crestere a fost inregistrata la capitolul depozite, peste 36 la suta, in timp ce volumul banilor in circulatie au crescut cu 16 la suta. / Mircea Zatu // Flux