Moldova.ORG — 60 la suta din respondenţii sondajului din cadrul ultimului „Barometru de Opinie Publică”, au declarat că R. Moldova se îndreaptă într-o direcţia greşită, deşi constatăm că, în ultimii 2 – 3 ani, relaţiile R. Moldova – Uniunea Europeană (UE) – NATO sunt stabile. Cu toate că 70 la sută din respondenţi se pronuinţă pentru aderarea R. Moldova la UE, doar 20 la sută ar dori aderarea la NATO. România ar putea ajuta cel mai mult R. Moldova în procesul de integrare europeană, consideră 44 la sută dintre intervievaţi, în timp ce Rusia rămâne partenerul strategic de bază al R. Moldova – cu 52 la sută din opţiuni. UE – cu 20% şi România – cu 18% – ocupă locul doi şi, respectiv, trei în acest clasament. Cei care au răspuns la întrebări consideră că aderarea R. Moldova la UE ar înseamna, în primul rând, îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Astfel cred, în mare parte, cetăţenii cu studii superioare şi cei care nu au atins vârsta de pensionare.
Din sondaj mai aflăm că principalele instituţii ale statului sunt taxate cu încredere redusă din partea populaţiei, indicele respectiv fiind în scădere continuă în ultimii patru ani. Constatare valabilă şi în cazul preşedintelui Vladimir Voronin, care, deşi continuă să se bucure de cea mai mare încredere – cu 13,6 la sută, atestă un picaj indistutabil în comparaţie cu cele 43,6 la sută din noiembrie 2007. Şeful statului este urmat în top de preşedintele Parlamentului Marian Lupu, care este simpatizat de 6,3 la sută din respondenţi, de asemenea, în scădere – de la 28,8% – în noiembrie 2007. Dorin Chirtoacă – cu 5,9 la sută ( de la 29%) – se află pe locul trei, iar ex-premierul Vasile Tarlev – cu 4,5 la sută (de la 39,5% ) – ocupă locul patru. Posibili succesori la Preşedinţie, în opinia respondenţilor, sunt Vasile Tarlev – cu 13 la sută şi Marian Lupu – cu 12 %.
Ultumul „Barometru de Opinie Publică” a fost făcut public pe 23 aprilie 2008, la Chişinău şi cuprinde rezultatele unui sondaj organizat de Institutul de Politici Publice în perioada 23 martie – 14 aprilie. Sondajul a fost efectuat în 117 localităţi din R. Moldova pe un eşantion de 1435 de persoane. Marja de eroare este de 2,6 la sută. – Moldova. ORG
Barometru de Opinie Publica: R. Moldova se indrepta intr-o directie gresita?
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.