Comunitatea basarabenilor din Belgia a adresat, luni, o scrisoare ministrului federal de Interne al Belgiei, dlui Guido de Padt, prin care solicită autorităţilor belgiene să aibă o „atitudine indulgentă faţă de cetăţenii R. Moldova" care vor merge la urne la 5 aprilie 2009, având în vedere că o mare parte a acestora nu au încă şedere legală în Belgia sau se află în procedură de regularizare, scrie Timpul, preluat de Romanian Global News.
Scopul scrisorii este de a permite tuturor celor care locuiesc în Belgia şi au dreptul la vot să-şi poată exercita acest drept fără frica de a fi interceptaţi de poliţia belgiană în acea zi. Pe de altă parte, Comunitatea basarabenilor a solicitat atât ministrului de Interne, cât şi organelor de presă să desemneze observatori pentru biroul de vot 297 „Ambasada R. Moldova în Belgia". Din surse sigure am aflat că, până în prezent, nu a fost desemnat decât un singur observator pentru biroul de vot respectiv, din partea Alianţei „Moldova Noastră". Vitalie Sârghi, cetăţean moldovean care locuieşte în Belgia cu familia sa, spune că nu se teme să meargă la vot, deşi îi este cam ruşine de ceea ce se petrece în politica din Moldova.
Lipsa unor observatori obiectivi nu face decât să accentueze îngrijorările exprimate de Comunitatea basarabenilor, având în vedere şi faptul că ambasadorul R. Moldova la Bruxelles, Victor Gaiciuc, cu toate că ar trebui să aibă o atitudine apolitică, face campanie electorală printre basarabenii cu care este în contact. Acest lucru ne-a fost mărturisit de o conaţională care locuieşte la Bruxelles de mai mulţi ani şi care a declarat că, deşi nu votează comuniştii, nu vrea să-i fie divulgat numele „pentru că-i este ruşine de cei de la Ambasadă". I-am spus doamnei respective că, din fericire, votul este secret şi că nu va trebui să-i fie ruşine de alegerea pe care o va face.
Scrisoarea adresată autoritarilor belgiene face parte din campania „Telefonul Schimbării", lansată de Comunitatea basarabenilor din Belgia la începutul lunii februarie.