Un raport publicat recent asupra politicilor de vize in statele membre ale UE prezinta cetatenii din Basarabia ca pe una dintre cele mai defavorizate categorii de aspiranti la vize ale statelor din comunitatea europeana.
Potrivit Raportului „Visa Policies of European Union Member States”, citat de Stirea de Garda, la Chisinau „nu sunt prea multe misiuni diplomatice ale statelor europene, de aceea pentru a solicita vize de intrare in Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Spania, Irlanda, Portugalia, Slovacia, Suedia sau Italia, moldovenii trebuie sa calatoreasca la consulate situate pe teritoriul altor state.” Majoritatea acestor consulate se afla la Bucuresti, pentru aceasta solicitantul de viza parcurgand 440 de km, ceea ce inseamna o zi cu trenul sau cu masina – calatorie ingreunata si de procedurile de trecere a frontierelor moldo-romane.
Cu atat mai complicat e pentru cetatenii din Moldova care au nevoie de o visa de intrare in Slovenia sau Cipru – pentru asta ei trebuie sa mearga in capitala Ungariei, iar pentru a intra in Ungaria ei au nevoie din nou de visa, pe care de data aceasta o pot primi la Chisinau – dar achitand costuri si consumand timp pentru perfectarea acesteia. Calatoria la Budapesta pentru visa mai inseamna si parcurgerea unei distante de 1000 km, in timp ce nu exista o ruta de tren care ar uni direct capitatlele Moldovei si Ungariei. Astfel, autorii raportului spun ca o calatorie dupa visa la Budapesta ar necesita circa 35 ore, iar cu avionul – ar costa 300 usd, o suma enorma pentru locuitorii statului supranumit de diferite surse drept cel mai sarac din Europa. Vizele pentru Grecia, Lituania sau Olanda sunt eliberate in Ucraina si basarabenii au din nou de strabatut o distanta de circa 500 km, iar cei care doresc sa viziteze Malta au de parcurs intai o cale de 1.400 km pana la Consulatul maltez de la Moscova.
Cu toate aceste impedimente, cetatenii R.Moldova raman solicitanti activi de vize. Circa 92 la suta dintre ei calatoresc in scopuri individuale, in fond in cautarea unui loc de munca, in timp ce doar 75 la suta din ucraineni si 62 la suta din rusi solicita vize pentru calatorii private. Cu toate ca solicitarea unei vize implica calatorii de durata si costuri ridicate pentru cetatenii R.Moldova, raportul arata ca noi suntem si printre cei mai afectati de refuzuri. In timp ce rata medie a refuzurilor consulatelor statelor membre UE de a elibera vize pentru cetatenii din afara acestui spatiu e de 2 la suta, rata moldovenilor tratati cu refuz e de 10 la suta.
Autorii raportului mai arata ca nu toate consulatele ofera conditii de respect pentru solicitantii de vize. „La Chisinau, doar cei care asteptau in fata Ambasadei Poloniei beneficiau de un acoperis protector de ploaie,” spun autorii raportului, adaugand ca la alte ambasade oamenii sunt nevoiti sa stea in asteptare in conditii neadecvate. Respondentii unui sondaj au remarcat ca tot la aceasta ambasada angajatii au cel mai politicos comportament fata de solicitantii de vize. Ambasadele Frantei si Germaniei de la Chisinau au fost remarcate pentru un sistem de organizare pentru oamenii care stau in astaptare, mentionandu-se ca in mediu, un solicitant de visa de la noi trebuie sa stea la o coada ce numara 20 de persoane. // Romanian Global News