Basarabia victima a doctrinei „imperiului liberal”, noua doctrina a lui Putin

In relatiile sale cu Georgia si Ucraina, presedintele rus Vladimir Putin se ghideaza de doctrina „imperiului liberal”, expusa in anul 2003 de presedintele holdingului energetic de stat „RAO ES Rosii” Anatoli Ciubais, scrie publicatia taivaneza „Taipei Times”.

Potrivit lui Ciubais, Rusia nu are sanse sa adere la NATO sau UE iar, in aceste conditii, ea trebuie sa creeze, in calitate de alternativa, un nou imperiu. „Obiectivul poate fi realizat de pe urma procurarii de catre gigantele companii monopoliste rusesti cu proprietate privat-statala, care se scalda in bani in intelesul direct al cuvantului, a ramurilor industriale de baza si capacitatilor economice a statelor ex-sovietice, creand prin aceasta o baza pentru o viitoare hegemonie politica”, afirma el. Drept consecinta, sustine Ciubais, va aparea un imperiu liberal construit prin intermediul banilor, dar nu al tancurilor.

Potrivit publicatiei citate, la prima etapa de implementare a planului, in Transcaucazia obiectivul principal a devenit Armenia – partenerul strategic al Moscovei in regiune. Folosindu-se de faptul ca Erevanul datoreaza Rusiei 93 miliarde USD, administratia presedintelui Putin a cerut restituirea datoriei in numerar sau in actiuni ale celor mai importante intreprinderi armene.

Etapa a doua de revigorare a imperiului in Caucaz se reduce la unificarea Rusiei si Armeniei intr-un „spatiu economic unic”. Dar deoarece Georgia, din cauza pozitiei sale geografice, sta in calea realizarii acestui deziderat, Kremlinul a fost nevoit sa-si „regleze relatiile” cu aceasta tara. In anii 1990 Moscova urmarea supunerea Georgiei la unele presiuni politice brutale dar, incepand cu anul 2003, a inceput sa utilizeze preponderent parghiile economice. Astfel, atunci cand companiei americane „AES Silk Road” nu i-a reusit sa reformeze sistemul energetic georgian, holdingul lui Ciubais a procurat 75 la suta din activele capacitatilor energetice georgiene.

Principalul instrument al politicii externe ruse in Georgia este „Gazprom”. Daca in anul trecut SUA nu ar fi alocat 49,6 milioane USD pentru reparatia conductei de gaz a Georgiei, aceasta s-ar fi aflat deja in mainile „Gazprom”-ului, mai specifica sursa citata. Dar chiar si in aceste conditii, din cauza presiunilor rusesti afacerea se poate incheia cu vanzarea gazoductului catre „Gazprom” sau, cel putin, cu crearea unei intreprinderi mixte ruso-georgiene de exploatare a conductei. Lipsita de o sustinere fara echivoc din partea Occidentului, guvernul georgian poate accepta o asemenea posibilitate, similar Moldovei care a fost lipsita de gaze naturale rusesti la 1 ianuarie 2006. Presiunea masiva a Moscovei si tacerea pasiva a Occidentului poate duce la acapararea de catre Rusia a intregului sistem energetic al Georgiei. Pentru a evita o materializare a aspiratilor imperiale ale Rusiei, care vor avea drept consecinta destabilizarea situatiei din regiune, statele occidentale si in primul rand SUA trebuie sa acorde tarilor din Caucaz o sustinere sigura si o un ajutor real. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.