Băsescu, trimis la psihiatru de către un comunist: Demonstrează cât de mult a degradat Uniunea Europeană

Declarațiile președintelui României, Trăian Băsescu, făcute ieri în cadrul unei Universități de Vară care are loc la Izvorul Mureșului au trezit reacții la Chișinău.

Deputatul comunist Grigore Petrenco susține că declarațiile președintelui român sunt anti-europene și acesta trebuie să consulte un … psihiatru.

„Nu are sens să comentez declarațiile președintelui român, asemenea declarații nu au nevoie de comentarii politice, ele trebuie analizate direct de un specialist în psihiatrie. Declarațiile lui arată inclusiv cât de mult a degradat Uniunea Europeană dacă are șefi de stat de tipul lui Băsescu. Fiecare persoană are dreptul la identitate, aceasta nu trebuie impusă. Atunci când identitatea se impune – este un exemplu elocvent cât de „europeni” sunt europenii”, a declarat Petrenco pentru Moldova.ORG.

În acelaşi context, deputatul Igor Dodon l-a numit pe Băsescu un „tip disperat”. „În terminologie americană, el e o „raţă şchioapă” (lame duck) – un politician al cărui mandat se încheie şi va părăsi fără onoruri politica românească. Declaraţiile lui sunt nişte sforţări ridicole de a crea impresie şi de a mai fi în atenţia publicului”, a spus acesta pe blogul său.

Solicitat de Moldova.ORG, analistul Oazu Nantoi a declarat că statul Republica Moldova nu este preocupat de identificarea etnică a cetăţenilor săi, iar acest lucru este lăsat la discreţia fiecăruia. „Băsescu doar a constatat niște lucruri evidente –în Republica Moldova există un număr foarte mic de cetățeni care doresc Unirea cu România. Acest lucru este confirmat la alegerile parlamentare, anticipate sau de orice fel. Un partid care promovează Unirea niciodată nu a trecut pragul electoral, în schimb partidele care promovează xenofobia și anti-românismul, cum ar fi PCRM, au fost totdeauna în top”, a explicat Nantoi.

Menţionăm că la ultimul recensământ, care a avut loc în Republica Moldova în 2004, 75, 8% din totalul populației s-au declarat moldoveni, în timp ce români – 2, 2%, iar ruși – 5, 9% și ucraineni – 8, 4%.

În ultimii ani, în Chișinău, dar și în alte regiuni ale Republicii Moldova s-a intensificat mișcarea unionistă. Mii de persoane au susținut Unirea Republicii Moldova cu România prin marșuri, dar și alte acțiuni culturale.

O ultimă campanie inițiată de platforma Acțiunea 2012, „Aducem Basarabia Acasă” a reuşit să strângă aproape 100 de mii de semnături din partea cetățenilor români din România și Republica Moldova pentru susţinerea unei legi care face din Republica Moldova o prioritate a statului român.

Amintim că ieri Trăian Băsescu i-a încurajat pe etnicii români din Republica Moldova să ceară Unirea, dar şi să se declare de etnie română la următorul recensământ.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.