BCT detine rezerve de aur pentru mentinerea cursului rublei

Banca Centrală a Transnistriei (BCT) deţine suficiente rezerve de aur pentru menţinerea cursului rublei transnistrene, a declarat vicepreşedintele BCT, Vadim Stepanov, la emisiunea „Obiectiv” transmisă în direct pe primul post de televiziune din regiune.

După cum transmite INFOTAG, Stepanov a menţionat că în februarie situaţia cu căderea bruscă a rublei transnistrene a fost provocată „din cauza atitudinii speculative a băncilor comerciale”, de aceea BCT a fost nevoită să o deprecieze.

„În acelaşi timp, valuta noastră şi-a pierdut din costul său în raport cu dolarul SUA mai puţin decît rubla rusească sau grivna ucraineană. Rata devalorizării rublei transnistrene a constituit aproximativ 17%, în timp ce moneda naţională ucraineană s-a depreciat cu 45%, iar rubla rusească – cu o treime”, a spus Stepanov.

Potrivit lui, BCT a întreprins o serie de măsuri îndreptate spre stabilizarea situaţiei pe piaţa valutară. În special, băncilor comerciale li s-a recomandat ca la comercializarea valutei pentru populaţie să nu devieze mai mult de 10% de la cursul oficiale 9 rub.:$1. Tot la solicitarea BCT cursul de vînzare nu trebuie să se deosebească de cursul de cumpărare cu mai mult de 5%.

„Noi le-am dat băncilor de înţeles că nu există motive obiective pentru creşterea cursului dolarului. În prezent noi desfăşurăm o monitorizare zilnică a situaţiei de pe piaţa valutară şi observăm tendinţele ei de dezvoltare. În caz de atac speculativ repetat asupra rublei, Banca Centrală va reacţiona la fel de activ”, a subliniat vicepreşedintele.

Stepanov a menţionat că reglarea valutară şi creşterea rezervelor de aur în continuare reprezintă una din principalele priorităţi ale BCT.

INFOTAG precizează: Din februarie BCT menţine cursul oficial al rublei la nivelul de 9 rub.:$1. Banca a scăzut cursul oficial al leului moldovenesc pînă la 0,71 lei pentru 1 rublă. Însă chiar şi băncile comerciale cumpără leul cu 0,81-0,83, dar îl vînd cu 0,85-0,86, fapt ce nu corespunde cadrelor de regulare ale BCT.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare