De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Pe muchie de cuțit și cu toate acestea, peste măsură de orgolios. Mă refere la premierul Italiei, Silvio Berlusconi, care s-a arătat foarte nemulțumit, reacționând cu îngâmfare la criticile
Europei, care cere tot mai frecvent adoptarea în mod de urgență a reformelor economice de la Italia .
Oficialul, le-a reproșat liderilor europeni, că nici o țară din blocul european, nu se află în drept de a da lecții de economie altora.
Cu toate acestea, Berlusconi, este prins din toate părțile. Pe de o parte este Europa, care vine cu indicații, iar de cea laltă parte este opoziția, care stă și visează cum premierul o va da în bară.
Din aceste motive, Silvio Berlusconi, a fost nevoit, ca luni seara să amâne din nou o decizie privind reforma pensiilor. Această reformă, prevedea majorarea vârstei de pensionare până la 67 de ani, pentru a se alinia celorlalte ţări europene, însă propunerea suferă fiasco din cauza opoziției.
Duminică, la Bruxelles, cea mai mare “grijă”, şeful guvernului Italian, a primit-o de la cancelarului german Angela Merkel şi de la preşedintele francez Nicolas Sarkozy, dar şi din partea preşedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, care ceruseră Italiei să ia măsuri urgente în privinţa datoriei ei publice, pentru a relansa creşterea economică.
Iar ca reproș la criticile Franței și cele a le Germaniei, Berlusconi, a publicat un articol, în care spune că nimeni nu trebuie să se erijeze în "comisar al UE" şi să dea lecţii partenerilor săi. El a mai spus că sistemul bancar al Italiei este mai puternic decât cel al Franţei şi Germaniei, iar Italia îşi va reduce datoria.
Roma deja a luat măsuri de austeritate care îi permit să economisească 54 de miliarde de euro ţintind reechilibrarea bugetului până în 2013, dar implementarea acestor măsuri decurge greoi. Pe lângă toate, Italia, este una dintre cele mai mari economii a Europei, iar o potențială agravare a situației fnanciare, poate sfârși tragic pentru aceasta.