Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Pe malul drept al Oltului, în umbra muntelui Cozia, se află „perla” staţiunilor de pe valea Oltului, staţiunea Călimăneşti Căciulata. Bogată în ape minerale de o calitate deosebită şi înzestrată cu peisaje mirifice, staţiunea atrage în fiecare an mii de turişti atât din România, cât şi de peste hotare.
Fiind un loc preferat al multor personalităţi ai vieţii politice din România, s-a construit la Călimăneşti unul dintre cele mai vechi hoteluri din România. În anul 1900 este edificat hotel „Central”, care funcţionează şi astăzi, primind vizitatori cărora le oferă servicii complete.
Staţiunea balneoclimaterică a fost atestată pentru prima dată în anul 1386 de către Mircea cel Bătrân. O legendă istoriseşte despre un cioban care, venit la mănăstirea Cozia, povesteşte despre vindecarea sa după ce s-a scăldat în lacul „din câmpul lui Căliman”, crezând că acestea au „puteri cereşti”. Însăşi Mircea cel Bătrân s-a tratat în aceste ape la bătrâneţe.
Din anul 1860 apele de la Călimăneşti Căciulata devin populare şi chiar faimoase în Europa. La indicaţia medicului Carol Davila, Napoleon al III-lea se tratează cu apele aduse din România, îmbuteliate şi transportate la Paris.
Compoziţia chimică a apelor minerale de la Călimăneşti Căciulata este comparabilă cu cea apelor minerale din staţiunile renumite ale Franţei.
Staţiunea balneoclimaterică Călimăneşti Căciulata este căutată în deosebi pentru izvoarele cu ape minerale şi termale cu puteri tămăduitoare în afecţiuni digestive, renale (ale rinichilor), ginecologice, ale căilor respiratorii, boli ale veziculei şi căilor biliare, precum şi a unor maladii ale aparatului locomotor.
Pe lângă întremarea trupului puteţi face o cură şi de tratare a sufletului la mănăstirile din preajma staţiunii, care sunt în număr mare aici, cum ar fi: Horezu, Cozia, Frăsinei, Turnu, Govora, Dintr-un lemn ş.a.
Distanţa pe care trebuie să o parcurgeţi de la Chişinău până la staţiunea Călimăneşti Căciulata este de 603 km.