Boian: flori pe un teren minat (GALERIE FOTO)

Boianul (la circa 320 de km de Chişinău)este una din cele mai mari aşezări româneşti din dulcea Bucovină, atestată pe timpul domniei lui Petru Rareş, la opt aprilie 1528. Chiar dacă aceasta a cunoscut o istorie vitregită, similară cu cea a tuturor localităţilor rupte de Patria-mamă, oamenii de aici, pe parcursul secolelor au ştiut ca nimeni alţii să-şi păstreze limba, tradiţiile şi credinţa. Boianul este o localitate renumită prin mănăstirea de maici la care se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită „Plângătoarea”. Despre minunile săvârşite cu cei care s-au închinat şi rugat la această icoană sunt o mulţime de mărturii. Or după ce au aflat că la Boian este o icoană făcătoare de minuni, oamenii au început să vină puhoi la mănăstire.

Locaşul sfânt a fost construit pe la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, mai întâi s-au rugat greco-catolicii, dar mai târziu, la solicitarea localnicilor, biserica este dată ortodocşilor. Pe timpurile ateismului, aici a fost un depozit de cereale. După destrămarea imperiului răului, sătenii, mână de la mână, au început să-şi refacă biserică. Mai întâi a fost un sfânt locaş pentru mireni, apoi aceasta devine unul mănăstiresc, aici ducându-şi viaţa călugări români din Bucovina. Apoi, mănăstirea este transformată în una de maici.

În centrul Boianului, chiar lângă Primărie, se află monumentul lui Ioan Neculce, cel care a deţinut moşia localităţii prin secolul al XVIII-lea. Un alt loc ce aminteşte de marele cărturar este Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Aceasta a fost zidită în anii 1830-1838, pe locul altei biserici ctitorită de Ioan Neculce.

La Boian poate fi vizitată şi Biserica romano-catolică. Aceasta a fost sfinţită la 1887. După instaurarea puterii sovietice, sfântul locaş este închis şi transformat în depozit de lemne şi cărbuni. Acum 23 de ani este restaurat, iar în 1994 – sfinţit din nou.

Boianul este şi o localitatea foarte dezvoltată din punct de vedere economic. Aici se află o companie renumită, condusă de un român. De-a lungul anilor au fost construite două hoteluri, o bază de odihnă, un supermarket (deschis 24/24), pizzerie, un restaurant etc.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.