[Bucuria de a te spăla cu apă caldă]
Locuind la doar 8 km de la trecerea de frontieră spre Ucraina, acum un an, sătenii erau mai conectați la Odesa decât la Chișinău. Acolo își făceau cumpărăturile, unii mergeau la muncă sau în vizită la rude, prieteni.
După invazia rusă de pe 24 februarie 2022, lucrurile s-au schimbat. Tudora a devenit casă pentru mulți odesiți, dar și alți cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului, iar localnicii i-au primit în casele lor, le-au dat o felie de pâine și i-au ținut la cald.
nu te primesc?!”

„Iaca cineva doarme jos. Cineva crede că trăiesc în roskoș, nu (din rusă: lux). Dar de nevoie am primit-o. Ce eram să zic: fata mea, nu te primesc?!”, povestește Liuba.
și s-au înregistrat în sat




Chiar dacă veneau des în Tudora, mutarea i-a scos puțin din zona de confort. Valentina și Victor, părinții lui Serghei, au fost bucuroși să-și aibă nepoții alături, în siguranță. „Noi, fiind aici, ne ieșeam din minți. Arătau (la televizor, n.red.) cum fărâmă acolo și zic cum o să vină aici...”, spune bunica Valentina de 68 de ani.


Până la instalarea băilor, stăpânii caselor monitorizau cu strictețe cantitatea apei uzate care ajungea în canalizarea improvizată. „Că dacă folosesc intens baia, vara și iarna, se umple groapa și se revarsă." Cei de la ASIST erau conștienți de condițiile în care locuiesc oamenii în zonele rurale și că, odată cu numărul mare de refugiați, criza se va adânci. „Oamenii primeau câte cinci-șase refugiați și băile, veceurile lor improvizate nu rezistau. Sau iarna aveau toaletele în curte. Cei care locuiesc acolo, sunt obișnuiți, dar când vin încă zece oameni, se simte...", explică Țîcu despre necesitatea proiectului.
Coordonatorul si technicieni proiectului ASIST au avut grijă să ia în calcul necesitățile fiecărei gospodării. Dacă unii au avut nevoie de o baie construită de la zero, ca anexă la casă, alții au avut nevoie doar de o fosă septică. Altă familie a primit un boiler pentru încălzirea apei.
Proiectul ASIST este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC.
„Mânțănim. Să le dea sănătate la oamenii care au organizat”, spune Valentina. În prima seară, toți membrii familiei au făcut baie, în afară de bunicul Victor. „Nu a vrut”, spune Valentina, uitându-se cu coada ochiului la soțul ei. „Pentru bătrâni e foarte bine. Când eram noi mai tineri, trăiam de la salariu la salariu, ne îndatoram, că nu ne ajungeau bani”, explică Valentina mulțumită de acest ajutor.

Canalizarea improvizată de anul trecut a fost reconstruită și înlocuită cu o fosă septică, soluția de sanitație care evită poluarea solului și a apelor subterane.


În rezultat, se elimină toate materiile solide și se reduce considerabil încărcătura organică și bacteriile. Apoi, apele epurate se infiltrează în sol printr-un sistem de drenaj sau o groapă de infiltrare. După o anumită perioadă, fosa septică trebuie golită de nămol cu ajutorul unei mașini de vidanjare.
Totuși, acest sistem de canalizare trebuie folosit cu grijă. Specialiștii spun că hârtia sau produsele igienice, resturile alimentare sau alte deșeuri în toaletă vor afecta sistemul de canalizare. Nu se varsă nici uleiurile vegetale, grăsimi (în cantități mari), produse petroliere, drojdii de vin și altele.
Dacă fosa septică este folosită corect, durata ei de viață este practic nelimitata. În caz contrar, apele și solurile, atât din gospodăria unde e amplasată, cât și a vecinilor, vor fi poluate și va duce la mirosuri urâte sau riscuri pentru sănătate și mediul înconjurător.
Mai mult, există și niște responsabilități. La instalarea fosei septice, trebuie să ai grijă să respecți niște parametri. Mașina de vidanjare are nevoie de acces pentru a evacua nămolul, iar nivelul nămolului din fosă trebuie verificat în fiecare lună. Dacă acesta depășește 50% din înălțimea stratului de nămol (de exemplu 60 cm din 1.2 m), e timpul să chemi mașina de vidanjare. În mod obișnuit, golirea va fi necesară doar o dată în an sau la doi ani, în funcție de volumul și încărcătura apelor uzate ce ajung în fosa septică.

Până în luna martie a acestui an, făceau baie în lighean, apa o încălzeau într-un cazan, hainele le spălau cu mâna. „Ne-au ușurat viața”, spune femeia care trăiește cu șase copii în casă. „Putem să spălăm copiii mai ușor. Conectăm seara încălzitorul ca să nu fie frig și facem baie. Este mai ușor cu aceste comodități.”
Femeia e mulțumită de toaletă, de duș, de apa caldă și de mașina de spălat. „Водичка прям красота!” (din rusă: apa e foarte plăcută), spune Maria.
Pe parcursul proiectului între iulie 2022 și iunie 2023, 19 gospodării din Tudora, Ștefan Vodă, au primit susținere substanțială în îmbunătățirea instalațiilor sanitare în gospodăriile lor. În total, în proiectul ASIST au beneficiat 362 de gospodării direct și indirect afectate de războiul din Ucraina, distribuite în peste 140 de localități din 26 de raioane.
Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC și implementat de Skat Consulting Ltd. Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale proiectului.
Fotografii de Victor Streleț