Bugetul de stat pentru 2013: Vezi care sunt opiniile oficialilor

 În acest an, proiectul bugetului de stat pentru anul 2013 a ajuns pe masa deputaţilor în conformitate cu prevederile legale şi nu a întârziat. Acesta prevede cheltuieli de 23,6 miliarde de lei, venituri de 22,7 miliarde de lei şi un deficit de 874,8 milioane de lei. Cheltuielile vor fi mai mari faţă de anul 2012 cu 6,5 la sută, iar veniturile – cu peste 8 la sută mai mult decât în acest an. Deficitul prevăzut pentru bugetul din anul viitor va constitui 1,14% raportat la PIB. Acesta urmează să fie acoperit din sursele care vor veni din privatizări, emiterea titlurilor de valoare, dar şi din finanţările donatorilor externi.

“Guvernul de data asta şi-a făcut bine treaba şi a prezentat proiectul bugetului de stat în conformitate cu termenii stabiliţi. Astfel deputaţii vor putea examina fără multă grabă proiectul bugetului de stat. În anii trecuţi acesta a fost prezentat târziu în Parlament”, a spus Marian Lupu.

Potrivit preşedintelui Legislativului, deputaţii vor reuşi să examineze şi să adopte până la jumătatea lunii decembrie şi bugetul asigurărilor sociale, dar şi bugetul asigurărilor în medicină.

Parlamentul de la Chişinău urmează să adopte în a treia lectură bugetul pentru anul 2013. Documentul a fost criticat dur de opoziţie, dar acceptat de deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat că şi în 2013 Republica Moldova va avea un buget social. „Este o derivată a condiţii economice concrete din Republica Moldova. Bugetul este orientat pe minimizarea riscurilor”, a spus Negruţa.

Argumentele ministrului Finanţelor nu au fost suficiente pentru deputaţii comunişti, care au criticat dur bugetul de stat pentru 2013.

„Este un buget de austeritate şi de condamnare a Republicii Moldova la sărăcie. Republica Moldova va avea anul viitor un buget de stat ireal, iluzoriu şi bazat pe prognoze false. Parlamentul este o maşinărie de vot, care satisface capriciile Guvernului. Ulterior se vine cu amendamente, iar cifrele sunt diminuate”, a menţionat comunista Oxana Domente.

Socialiştii , de asemenea nu sunt pro acestui document. „Proiectul este bine întocmit, dar parametrii macroeconomici care stau la baza lui au fost schimbaţi. Ştiţi prea bine că aproape un miliard de lei nu vor fi încasate”, a adăugat şi Igor Dodon.

Experul economic, Gheorghe Constandachi a declarat că bugetul pentru anul 2013 este unul controversat.

Majorarea salariilor nu se prevede, iar Guvernul prognozează o inflaţie de 5%. Aceasta înseamnă că cei cu salarii bugetare vor procura mai puţin şi în aşa fel se va reduce volumul de vânzări al serviciilor şi mărfurilor. Ca urmare poate fi redus cu mult TVA la produse şi servicii, care desigur nu va ajunge la bugetul de stat.

Democratul Adrian Candu ţine să convingă că situaţia economică în Republica Moldova este superioară altor state europene."Grecia este datoare cu 200 de procente din PIB. Ţările considerate dezvoltate la fel au datorii mari. Să nu ducem în eroare societatea. Sunt ţări care au datorii pe cap de locuitor de 20 de mii de dolari, iar în Moldova această cifră este de 314 de dolari. Nu vorbesc ca trebuie să ne îndatorăm, dar nu trebuie să exagerăm. Sunt carenţe şi în actualul buget. Ne-am dori să vedem o creştere a încasărilor fiscale".

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2013 ar putea fi adoptat de către Parlament până la jumătatea lunii decembrie curent.

Speaker-ul Parlamentului Republicii Moldova, de asemenea a declarat că „Noi ne-am stabilit drept sarcină ca în termeni raţionali să ajungem la încheierea acestui exerciţiu bugetar pentru anul 2013 pentru ca ulterior, la scurtă distanţă, să avem posibilitatea să adoptăm în lectura a II – a şi bugetul CNAS-ului, şi bugetul CNAM-ului.”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare