Campania electorală din România şi dublele standarde ale basarabenilor/ OPINIE

Campania electorală din România a ajuns pe ultima sută de metri pentru Colegiul 2 Diaspora care include şi Republica Moldova. Principalul favorit la Camera Deputaţilor pare a fi Eugen Tomac, supra numit de unii bloggeri ,,TOroMAC”. Pe lângă acesta mai sunt Victor Alexeev, Gheorghe Viţă, Natalia Emciuc şi Richard Kovacs. La Senat cea mai mare bătălie se pare că se va da între Viorel Badea (fost PNL-ist, apoi PDL-ist, apoi iarăşi PNL-ist până la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, apoi din nou PDL-ist, acum candidat din partea ARD) şi fostul ministru de interne al României, Cristian David din partea USL.

Eugen Tomac are o campanie foarte activă, cu multe întâlniri şi lansare furtunoasă alături de colegul său Viorel Badea. Cel din urmă a şi plecat din Republica Moldova şi nu se ştie dacă va mai reveni până după alegeri, fie că e sigur de victorie, fie că nu-l prea interesează votul românilor basarabeni, el fiind mai des prin Italia şi Spania decât prin biroul său din centrul Chişinăului. Dar nu la candidaţii români urmează să ne referim, ci tot la partidele noastre. De fapt, la unul dintre ele, şi anume la Partidul Liberal şi poziţia acestuia faţă de alegerile de peste Prut.

Încă de la intrarea pe prima treaptă a scenei politice de la Chişinău, odată cu alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de primar general al municipiului Chişinău, PL-ul a ocupat nişa electorală eliberată de creştin democraţi. Anume românismul i-a propulsat pe locul 3 la scrutinul din 5 aprilie 2009. Tot românismul liberalilor i-a apropiat pe aceştia de Partidul Democrat din România, condus pe atunci de Traian Băsescu, partid care era în alianţă cu Partidul Naţional Liberal (Alianţa Dreptate şi Adevăr , D.A.), după destrămarea Alianţei D.A.

Liberalii de la Chişinău au preferat o legătură mai strânsă cu partidul care în scurt timp urma să devină PDL, ajuns ulterior în marea familie a Popularilor Europeni (partid majoritar în Parlamentul European). După alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, PL anunţa că a devenit membru cu drepturi depline în European Liberal Democrat and Reform Party(al treilea partid după numărul de mandate în Parlamentul European). Doctrinar, prietenia şi apartenenţa politică se bat cap în cap. Dar să revenim la alegerile de duminică. Candidatul ARD, Eugen Tomac a fost însoţit la mai multe întâlniri cu alegătorii de către prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă şi, bineînţeles, de către Elena Băsescu.

La 23 noiembrie 2012 USL din care face parte şi PNL (România) şi-a lansat candidaţii pentru diasporă la Chişinău în cadrul Teatrului Ginta Latină, la eveniment a participat şi fostul prim ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu. Straniu la acea lansare mi s-a prut prezenţa unui alt liberal, fostul lider al Tineretului Liberal, Sergiu Boghean, tot el şi fost consilier al PDL-istului Viorel Badea, cel despre care vorbeam mai sus că a fost pe rând în PNL, apoi în PDL, ca să revină la PNL după ce USL a intrat la guvernare, iar înainte de referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu să revină la PDL. Surse din anturajul candidaţilor spun că Boghean ar urma să devină consilierul lui Cristian David, dacă acesta va deveni senator.

Stranie pare tactica liberalilor, în timp ce o parte din mebrii săi îi susţin pe cei din tabăra lui Traian Băsescu, alţii merg pe mâna celor de la USL. Sau, poate, acesta este un manifest al lui Sergiu Boghean pentru că i-a fost luat locul din fruntea tineretului liberal, organizaţie pe care, de fapt, a creat-o.

Totuşi, se pare că nu e vorba doar de Sergiu Boghean, ci de întreaga aripă tânără a PL-ului. Surse din interiorul partidului susţin că însuşi Mihai Ghimpu îl preferă pe Cristian David şi echipa USL . Se mai spune că unchiul Mihai e supărat foc pe nepotul Doin pentru faptul că acesta îl sustine pe Tomac, mai ales după ce la ultimele alegeri din România Traian Băsescu a ignorat practic furnizorul de pământ din curtea primăriei Chişinăului şi s-a folosit de serviciile fratelui din PPE Vlad Filat şi umbra stejarului la care guvernează.

de Constantin Uzdriș

Notă: Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă în mod necesar poziția portalului Moldova.ORG
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.