Republica Moldova se confruntă cu problema deșeurilor de ani de zile. În 2022 existau 1139 de gropi de gunoi, cu o suprafață totală de 1224 de hectare. Totuși, experiența unor localități demonstrează că problema poate fi soluționată, grație unui efort dintre primării, cetățeni, dar și organizații donatoare.
De exemplu în 2023, în raionul Fălești a fost lansat un serviciu intercomunitar de gestionare a deșeurilor solide după ce primăriile din Risipeni, Taxobeni, Horești și Izvoare și-au unit eforturile în cadrul proiectului Mă Implic. Acest serviciu de colectare și transportare a deșeurilor menajere funcționează 13 sate din raion și încă urmează să se extindă.
Și în raionul Cimișlia, primăriile localităților Gura Galbenei, Lipoveni, Ivanovca Nouă și Albina și-au unit eforturile și au organizat un serviciu de gestionare a deșeurilor solide. Întreprinderea Municipală „Tulumba Service” în jur de o mie de abonați din opt localități.
Ca să creezi un serviciu solid de gestionare a deșeurilor este necesară consultarea populației, spune primara din satul Borogani, din raionul Leova. Astfel, în sat au fost instalate containere de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor din sticlă și plastic. Iar abonații întreprinderii municipale au primit câte două pubele – una neagră pentru deșeuri menajere și alta galbenă pentru cele reciclabile.
Despre cum se poate constitui un serviciu sustenabil de gestionare a deșeurilor, cum au reușit primăriile să se asocieze pentru a rezolva problema gunoiului, cum să-i faci pe oameni să achite tarifele pentru serviciu dat, dar cel mai important – cum poate fi scos gunoiul din sate, vorbim în acest episod de Oameni simpli cu:
Dmitri Mosoreti, primar Risipeni, Fălești
Lilia Dubăsari, primară Taxobeni, Fălești
Valentin Tîrgoală, administrator ÎM „Tulumba Service” Gura Galbenei
Elena Savițki, primară Borogani, Leova
Tatiana Scripcaru, contabilă-șefă ÎM Servicii Comunale Borogani.